Објављени и снимци

Шверцери миграната имају нову језиву тактику

  • Извор: Индекс
  • 01.12.2023. 10:32

Шпанска полиција отворила је истрагу након што су четири особе погинуле јер су из глисера у покрету бачене у море само неколико метара од јужних обала Андалузије. Ради се о тактици за коју агенција ЕУ каже да постаје све чешћа.

Људи који су умрли у сриједу били су међу 27 путника које су возачи наводно на силу бацили с брода који се брзо кретао у близини плаже Цампосото, у покрајини Цáдиз, рекли су службеници. Још осам их је остало у близини плаже Санти Петри.

Вјерује се да су свих 35 људи мигранти из сјеверне Африке, саопштено је из Канцеларије за медије шпанске владе. Остали путници, који су били присиљени напустити брод, укључујући шесторо дјеце, преживјели су. Четири особе су превезене у болницу, неке с хипотермијом.

Појавио се и снимак

На друштвеним мрежама појавили су се снимци које приказују црно пловило у близини плаже, при чему с бока чамца гурају људе у море. Шачица људи већ је била у хладним, узбурканим водама, борећи се да остану на површини.

Инцидент се догодио неколико мјесеци након што је у интерном извјештају Фронтекса, агенције ЕУ за граничну и обалну стражу, наведено да кријумчари све више користе глисере за превоз миграната из Марока у Шпанију.

Како јавља шпански лист Ел Паис, шверцери све чешће, кад се приближе обалама Европе, користе насиље како би брзо избацили или натјерали мигранте да сиђу с бродова, брзо се враћајући како би избјегли да их пресретне полиција.

"Једном су рекли да скочи или ће га упуцати"

Искази свједока сугеришу да је ова тактика кориштена када се брод приближио обалама Цáдиза у сриједу. Хавиер Гонзáлез, који управља фирмом која нуди часове једрења на дасци, рекао је новинарима: "Видјели смо брод за кријумчарење дроге како стиже, али они нису кријумчарили дрогу него мигранте. Одједном су почели скакати, а неки су били бачени."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: