Криминалне групе

Шведска у проблему: Премијер тражи помоћ војске, букти крвави улични рат

  • Извор: Агенције
  • 29.09.2023. 08:40

Премијер Шведске Улф Кристерсон позвао је врховног команданта Шведских оружаних снага Микаела Бидена да помогне у сузбијању пораста убистава.

Убиства су повезана са сукобима између криминалних група.

Биден је за лист "Дагенс нихетер" навео да је спреман да помогне полицији. Није јасно на који ће се тачно начин војска умијешати, али постоје најаве да би војници могли да преузму одређене полицијске дужности како би полицији ослободили ресурсе за борбу против криминала.

У Шведској је овог месеца убијено 12 особа у сукобу криминалних група, што је највећи број од децембра 2019. године, објавили су тамошњи медији.

Познат датум суђења Трампу за превару

Познат датум суђења Трампу за превару

Кристерсон је рекао да Шведска до сада није видјела ништа слично, као и да "ниједна друга земља у Европи" није искусила овакву ситуацију.

Он је навео да дјеца и невини посматрачи све више страдају у сукобима банди.

У извјештају шведске владе објављеном 2021. године наводи се да сваке године у пуцњави умру четири особе на милион становника, што је више од европског просека, гдје у пуцњавама умире 1,6 особа на милион становника.

Убијен случајно

Као и обично, слијепи 71-годишњак Ерик Вири сједио је те вечери у локалном пабу у Сандвикену, око 190 километара сјеверно од Стокхолма. Био је сталан гост, власник паба каже да је био пријатељ, готово попут члана породица. Хицима из пиштоља усмртио га је нападач који је заправо гађао и погодио другог госта, припадника криминалног подземља. Ерик је био случајна и потпуно невина жртва.

У пуцњави рањене двије особе: Нападач пуцао на кућу и медицински центар

У пуцњави рањене двије особе: Нападач пуцао на кућу и медицински центар

Неколико дана касније, 25-годишњи Могос Амануел Тесфемариам кренуо је у Упсали на посао у оближњи дом за старије и немоћне особе кад је погођен у стубишту своје зграде. Убијен је погрешком, само зато што живи на истој адреси као права мета, рођак Raве Мајида, вође криминалног клана Фокстрот из Стокхолма који се већ дуже вријеме скрива у Турској.

Од почетка септембра у широј околини Стокхолма готово да нема ноћи без експлозија и пуцњава у којима углавном страдају припадници организованог криминала или чланови њихових породица који су изложени безобзирној освети супарничких банди, али у посљедње вријеме све чешће и случајни пролазници или гости попут Вирија и Тесфемариама.

Само у септембру погинуло 11 људи

У ноћи са сриједе на четвртак на ширем подручју Стокхолма смртно су страдале чак три особе, двије у пуцњавама и једна у експлозији. Према полицијским извјештајима, ова потоња није имала никакве везе с организованим криминалом, него се једноставно нашла на погрешном мјесту у погрешно вријеме. Наиме, подметнуте импровизоване бомбе обично су намијењене застрашивању супарника у њиховим домовима, а егзекуције се у правилу проводе ватреним оружјем на отвореном.

Обрушио се дио ауто-пута, повријеђене три особе

Обрушио се дио ауто-пута, повријеђене три особе

Само током септембра у околини главног града Шведске од ватреног оружја и експлозија смртно је страдало 11 особа, што овај мјесец чини најсмртоноснијим од децембра 2019. године. Насиље је посљедица обрачуна унутар клана Фокстрот. Наиме, Raва Мајид ратује за контролу над трговином наркотицима против свог некадашњег првог сарадника Исмаила Абдоа.

"Полиција ће наставити чинити све да се овакви догађаји с катастрофалним посљедицама спријече. Многи насилни напади усмјерени су на родбину припадника криминалних мрежа. Немогуће их је све пратити. Знамо да су неки људи отишли на сигурно на нове адресе. У Упсали смо мобилисали додатне ресурсе, јер ситуација је врло напета", рекла је за шведску националну телевизију портпаролка полиције Магнус Јансон Кларин.

Истовремено је норвешка полиција објавила да су се Фокстрот и други шведски кланови учврстили и у норвешким градовима. Постоји бојазан да ће се талас насиља проширити и на Норвешку, у којој су прошле године само четири особе смртно страдале у оваквим обрачунима, насупрот 63 у Шведској. Зато се норвешка министарка правосуђа Емилие Енгер Мехл прије неколико дана састала са својим шведским колегом и притом изјавила: "Фокстрот се већ етаблирао и код нас. Најважније што сада можемо учинити је спријечити ескалацију, како криминалне мреже не би добиле веће упориште у Норвешкој."

Туристи превише пришли вулкану, а онда је почео избацивати лаву

Туристи превише пришли вулкану, а онда је почео избацивати лаву

На питање зашто је насиље унутар организованог криминала тако ескалирало, и Мехл и њен шведски пандан Гунарr Струмер јасно указују на интензивну имиграцију и мањкаву интеграцију у Шведској.

"Одговорност за злочин је прије свега на злочинцима. Велик дио онога што сада радимо требало је направити давно, али ми каснимо десет година за, примјерице, данским сценаријем. Ипак, наду нам даје то што су друге земље успјеле преокренути овакав тренд", рекао је министар Струмер.

Шведска полиција повезује високу стопу криминала са слабом интеграцијом имиграната, повећањем јаза између богатих и сиромашних и употребом дрога.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина