Napad Islamske države

Sve spremno za suđenje za belgijski masakr u kojem su ubijene 32 osobe

  • Извор: СРНА
  • 28.11.2022. 21:47

U Belgiji je sve spremno za početak suđenja optuženim počiniocima najvećeg masakra u ovoj zemlji poslije Drugog svjetskog rata, u kojem su u bombaškim napadima u martu 2016. godine ubijene 32 osobe.

Sutra počinje biranje članova porote uoči ročišta u procesu koji će se voditi prema optužnici protiv devet navodnih džihadista.

Suđenje će se odvijati u bivšem sjedištu NATO saveza, koje je preuređeno u privremeni sudski kompleks sa jakim obezbjeđenjem, prenio je AFP.

U narednim mjesecima iskaze će dati stotine svjedoka, a neki se nadaju da će im to donijeti spokoj poslije toliko godina.

Ovo neće biti prvo suđenje optuženom Salahu Abdeslamu /33/, koji je u Francuskoj osuđen kao vođa grupe koja je izvršila napade u Parizu 13. novembra 2015. godine i ubila 130 ljudi.

On u Francuskoj služi kaznu doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje, a u Belgiji je suočen sa dodatnim optužbama.

"Islamska država" je preuzela odgovornost za napade u Parizu i Briselu, a istražioci vjeruju da ih je izvršila ista ćelija iz Belgije, čiji je Abdeslam bio član.

Grupa je planirala i dodatne napade na utakmice Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine, ali je Abdeslam uhapšen 18. marta te godine.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм