"Novo jedinstvo"

Stranka desnog centra vodi na izborima u Letoniji

  • Извор: СРНА
  • 01.10.2022. 21:21

Stranka desnog centra Novo jedinstvo premijera Krisjanisa Karinsa vodi na parlamentarnim izborima u Letoniji, rezultati su izlaznih anketa.

Izlazna anketa agencije "LETA/LSM" pokazuje da je Novo jedinstvo osvojilo 22,5 odsto ili dvostruko više glasova od najbližeg konkurenta, Ujedinjene liste manjih stranak.

Zeleni i Unija poljoprivrednika, koalicija konzervativnih grupacija, nalazi se na trećem mjestu sa 10,9 odsto glasova.

Stranka Novo jedinstvo nastaviće u slučaju pobjede na izborima koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom.

Pobjeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine u vezi sa njihovim mjestom u društvu, ocjenjuje Rojters.

Karinš, prvi predsjednik letonske Vlade koja je trajala pun četvorogodišnji mandat, imao je koristi od zaoštravanja politike te zemlje prema Rusiji, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbjednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cijene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu.

Karinš je rekao da vjeruje da je kriza u Ukrajini "učvrstila poziciju Letonije u NATO i EU", i poručio da će, ako bude ponovo izabran, raditi na integraciji ruske manjine, što je četvrtina stanovništva, tako što će "država školovati djecu na letonskom jeziku".

Тагови: