На сјевер земље

Страх од ескалације: Пољска шаље војску на границу са Русијом!

  • 01.05.2024. 13:04

Пољска војска ће се у великим групама упутити ка сјеверу земље и граници са Калињинградском области Русије, објавила је главна команда Оружаних снага те земље на Иксу.

Власти су упозориле становнике Западно-поморског, Поморског и Варминско-мазурског војводтсва да у наредном периоду буду опрезни јер се на путу у њиховом крају могу наћи војне колоне. Кулминацију су најавили у периоду од 4. до 6. маја.

Поморксо и Варминско-мазурксо се граниче са Калињинградском области.

Слика која је приложена уз објаву на Иксу указује да размијештање пољске војске има везе са НАТО вјежбом "Стеадфаст дефендер 2024", највећом коалиционом вјежбом од Хладног рата.

У маневрима НАТО-а који ће трајати до маја ове године, учествује око 50 бродова, од носача авиона до разарача, више од 80 борбених авиона, хеликоптера и дронова и најмање 1.100 борбених возила укључујући 133 тенка и 533 пешадијска борбена возила.Како су навели у НАТО-у, увежбаваће се спровођење регионалног плана Алијансе на чијој изради се радило деценијама, са детаљима осмишљеним да се одговори на евентуални руски напад.

Како је упозорила портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, вјежбе имају за циљ да намјерно погоршају ситуацију и повећавају ризик од војних инцидената, које на крају могу довести до трагичних посљедица по Европу.   

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: