Јачине Г4

Стиже геомагнетна олуја, могући проблеми

  • 10.05.2024. 10:49

Земља ће данас и у наредним данима бити погођена јаком геомагнетном олујом коју изазивају ерупције на површини Сунца до којих је дошло претходних дана.

Како је саопштила Национална океанска и атмосферска администрација САД (НОАА), јачина ове олује биће Г4, од које је јача само Г5, а очекује се да ће изазвати проблеме са енергетским системима, свемирским летјелицама, сателитима и радио фреквенцијама.

Ово је од 2005. године прва геомагнетна олуја јачине Г4, а очекује се да ће почети вечерас и трајати до 13. маја.

До ње долази због збирног ефекта пет ерупција на површини Сунца које су се догодиле у претходним данима.


Бресквица се огласила о сатанизму на Евровизији: Мислила сам да прећутим

Бресквица се огласила о сатанизму на Евровизији: Мислила сам да прећутим

Очекује се такође да би ова олуја могла сутра да изазове феномен Поларне свјетлости (Аурора бореалис) јужније него иначе, у америчким савезним државама Вирџинији и Алабами.

Геомагнетна олуја екстремне јачине Г5 посљедњи пут је забиљежена у октобру 2003. године и изазвала је нестанке струје у Шведској и оштећења на трансформаторима струје у Јужној Африци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм