Фентанил

Стиже дрога од које је Европа страховала, 50 пута јача од хероина

  • Извор: Агенције
  • 27.09.2023. 15:29

Европска се унија мора припремити на нагли пораст синтетичке дроге фентанила, изјавила је за лист Политицо европска комесарка за унутрашју политику Илва Јохансон.

Фентанил је синтетичка дрога за коју се процјењује да је 50 пута јача од хероина те је узрок смрти десетака хиљада Американаца који умиру због предозирања сваке године.

На попратном догађају Генералне скупштине Уједињених нација о здравственим и безбједносним пријетњама синтетичких дрога, амерички предсједник Џо Бајден позвао је савезнике да озбиљно схвате пријетње узроковане фентанилом.

“То је проблем који имате, само још то не знате или је проблем који ћете ускоро имати”, ријечи су које је Блинкен у разговору о синтетичким дрогама упутио секретарки Јохансон.

Сједињене Америчке Државе настоје унапријед упозорити своје савезнике „како други не би имали исти проблем који они имају“, рекла је Јохансон у разговору за Политицо.

Додала је да фентанил и друге синтетичке дроге тренутно не представљају главну опасност Европској унији с обзиром да је канабис на континенту најпознатија дрога, а кокаин је она чија је конзумација у највећем порасту.

Затражен притвор за осумњиченог - Лакташанин (41) обљубио дјевојчицу (11)

Затражен притвор за осумњиченог - Лакташанин (41) обљубио дјевојчицу (11)

Међутим, у односу на САД гдје се синтетичке дроге кријумчаре из држава попут Мексика, Европа има лабораторијске капацитете за производњу синтетичких дрога што би могло врло лако изазвати кризу, истиче Јохансон.

"Kапацитети за производњу фентанила у Европској унији постоје, имамо их", тврди Јохансон.

"То, наравно, значи да би производња могла кренути истог трена кад неко одлучи почети и закључи да постоји потражња", додала је.

У ЕУ су 2021. угашена 434 недозвољених лабораторија за производњу синтетичких дрога, према Европском извјештају о дрогама из ове године.

Експерти из европске агенције за дроге упозорили су раније ове године како би талибанска забрана узгоја мака у Авганистану могла драстично смањити увоз хероина у Европу што би, пак, могло довести до пораста синтетичких опијата.

"Морамо бити опрезни и припремљени", упозорава Јохансон.

ЕУ већ ради на јачању мандата своје агенције за дроге која се бави и здравственим и сигурносним аспектима недозвољених дрога и даје јој много више овлаштења и дупло више ресурса.

Европски план за борбу против трговине дрогом који је најавила предсједница Европске комисије Урсуле вон дер Лејен у свом говору о стању Европске уније, битће усвојен крајем ове године, потврдила је Јохансон.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм