Zvanično

Stejt department: Dobili smo od Rusije notu o zamrzavanju učešća u START-u

  • Извор: Sputnjik
  • 01.03.2023. 22:57

Sjedinjene Američke Države su dobile zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

“Mogu da potvrdim razmjenu diplomatskih nota između Rusije i SAD. I dalje smo spremni da održimo bilateralni sastanak kako bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i Rusije o START-u, kao i o svim drugim pitanjima koja se tiču njegovog izvršenja. Mi smatramo da je to pitanje veoma važno”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, SAD nastavljaju da u potpunosti ispunjavaju odredbe Sporazuma o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

“Mi nastavljamo da u potpunosti ispunjavamo odredbe Sporazuma, između ostalog i o ograničenom broju naoružanja”, istakao je Prajs.

Saopštio je da SAD analiziraju dalje korake u vezi sa obustavom učešća Rusije u START-u, kao i kakav će uticaj imati to na sporazum u cjelini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsjednik Rusije je naglasio da prije nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati "na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija" i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, "odnosno ukupni ofanzivni potencijal Sjevernoatlantske alijanse".

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм