Давид Јаковљевић

Српска кућа у Паризу нови почетак односа Србије са цијелим свијетом

  • Извор: СРНА
  • 29.07.2024. 12:23

Предсједник Савеза Срба Француске и стручњак за безбједност Давид Јаковљевић изјавио је данас да очекује да Српска кућа у Паризу буде нови почетак односа Србије са цијелим свијетом, као и да ће српска дијаспора у тој земљи помоћи тој конекцији.

- Ово је дивна идеја, диван пројекат. Наша Српска кућа прима пријатеље и то је јако битно, да нам у Српску кућу уђу пријатељи и да изађу из Српске куће одушевљени. Надам се и молићемо се за то, да то буде нови почетак односа Србије са цијелим свијетом, не само са Француском. У Паризу је цијели свијет и ми из дијаспоре ћемо помоћи тој конекцији јер Србији је потребан цијели свијет - рекао је Јаковљевић за Танјуг.

Говорећи о посјети предсједника Србије Александра Вучића Француској, Јаковљевић је рекао да је, када саговорници из двије земље не дијеле исту политику, важно да разговарају, имају дипломатски однос и да односи никако не смеју да се затворе.

- Када је господин Макрон дошао у Београду, била је 2019. година и то је била могућност за нову сарадњу и нови развој наших односа. Јер подсјећамо, Француска и Србија су имале увијек темељен однос и заједно смо побиједили у Првом свјетском рату - нагласио је Јаковљевић.

Додао је и да Срби у Француској очекују да Вучић посјети српско војно гробље у Тијеу крај Париза, у новембру.

На питање са којим све проблема се српска заједница у Француској суочава и колико тога им је, као представник српске дијаспоре, помогао да ријеше, Јаковљевић истиче да су добијање папира и боравка најтежи проблем.

- Гледамо на који начин би могли Срби да добију радну визу. Да овдје имамо контакте са фирмама, да имају уговоре и да се на тај начин добије радна виза, како би они легално дошли овдје, имали социјалну помоћ, имали обезбјеђени смештај. То је јако битно да мој народ овдје не дође аутобусом и да не зна где да се смјести. Да буде смјештен и дочекан јер је наша радна снага интелигентна радна снага - рекао је Јаковљевић.

Упитан како је бити Србин ових дана у Паризу, када се одржавају Олимпијске игре (ОИ) Јаковљевић је навео да је поносан када види делегацију српских спортиста.

- Читава Француска, сад причамо о српском настојању, је уз њих. Јако се радујемо што можемо опет као некада да носимо дресове поносно и тако ће и бити за вријеме Олимпијских игара - казао је Јаковљевић.

Истиче да разговори о томе да се у Француској признају српске дипломе трају већ годину и по дана.

- Положите за возачку у Београду, имате право да возите ауто овдје - зашто немате право да положите за доктора тамо и да будете доктор одмах овдје? То су главна питања које ми постављамо - истакао је Јаковљевић.

Он истиче да према званичним подацима у Француској живи и ради 150.000 Срба, а да, ако се рачуна илегално пребивалиште, Срба има 200.000.

На питање шта су наредни кораци поводом проблема са којима се Срби најчешће суочавају у Француској, Јаковљевић је рекао да је потребно организовати више културних догађаја, како би се грађани међусобно упознали.

- Ми морамо да се упознамо. Двадесет година смо већ много Срби међу Србима. Морамо да се укључимо. Али, битно је да не заборавимо оно што јесмо. Прилагођавамо се, али се не асимилирамо. Остајемо Срби са српским традицијама - закључио је предсједник Савеза Срба Француске.

Говорећи о безбједносном углу отварања Олимпијских игара у Паризу, Јаковљевић је рекао да је Париз обезбиједио најбоље што је могао и да је ситуација била безбједна.

Према његовим ријечима свијет је нестабилан и политика је постала проблематична, а да је на ОИ присутна делегација Израелаца за коју каже да се на њих прво мисли када се говори о нападу, али да постоје и појединачни напади који могу да буду смишљени из неких политичких разлога.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у "Српској кући" у Паризу да је веома поносан на то како је Србија представљена на Олимпијским играма у том граду.

Посјетиоцима "Српске куће" биће представљена богата српска култура, историја, спортски успјеси и наша гастрономија, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Паризу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?