Чекају највећи налет

Срби са Флориде у страху: Језиво је тихо

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 06:53

Ураган Милтон, иначе ураган пете уједно и најјаче категорије, креће се ка области Мексичког залива на Флориди, гдје је више од милиона људи позвано на евакуацију, уочи очекиваног удара невремена.

Ураган је изазвао је незапамћену панику широм Флориде, а државни врх не престаје да апелује на становништво.

Срби који живе управо на овом подручју, описали су за Курир каква је тренутна ситуација и како се припремају за најјачи удар који ће према прогнозама услиједити за пар сати. 

- Забарикадирали смо се. Чекамо ураган. Језиво је тихо, дува јак вјетар. Забринути смо, није нам свеједно иако смо већ један ураган преживјели - каже за Курир Зорица Чикота, Српкиња, која живи на Флориди.

Чудовишни ураган снимљен из свемира: Не пише им се добро

Чудовишни ураган снимљен из свемира: Не пише им се добро

- Превентивно је искључена вода, очекујемо и нестанак струје. Када је био претходни ураган седам дана смо били без струје и воде. Чекамо најјачи удар који ће бити за пар сати. Нећемо спавати, сједимо у мраку у кући. Обезбиједили смо све, ставили џакове са пијеском, надамо се да неће бити толико страшно. Много људи се иселило, али је овдје у нашем комшилуку доста њих и остало. Очекује се удар између треће и четврте категорије - каже Зорица и додаје:

- Наше куће грађене су по новом закону, сигурније су. Прије двије године у октобру наша кућа се показала отпорном, али то се никад не зна. Тада нас је ураган само окрзнуо. Према посљедњим информацијама ураган се убрзао, али се јачина смањила. То значи да ће брзо пролетјети и оставиће мању штету, али опасно је кад прође налет, исиса воду из залива и кад врати воду што може бити и послије 24 сата може доћи до великих поплава. Спавати нећемо.

Евакуишу се и Срби

На територији Тампе живи и значајан број Срба и постоје двије велике црквеношколске Општине, у оближњем Сент Петерсбургу и Клирвотеру, који су имали заказане српске фестивале за неколико седмица.

Такође, Срби у веће броју живе и јужно одатле, у мјестима Норт Порт и Нејплс, као и у Орланду. На Флориди влада општа паника, поготово због чињенице да су ауто-путеви потпуно закрчени огромним бројем возила. Један од проблема који се јавља је што су и неке бензинске пумпе остале без бензина.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.