Njemački kancelar

Šolc: Sankcije na snazi do mirovnog sporazuma Rusije s Ukrajinom

  • Извор: СРНА
  • 02.05.2022. 21:28

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu neće biti ukinute sve dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Kijevom.

Šolc je u intervjuu za njemačku televiziju Cet-De-Ef rekao da je na Ukrajini da odluči kakav mir želi, prenosi Rojters.

Šolc je odbio da odgovori na pitanje da li će sjesti za sto s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu G20, koji će kasnije ove godine biti održan u Indoneziji.

"O tome ćemo odlučiti ako se pokrene to pitanje", rekao je Šolc.

On je ocijenio da je Putin loše procijenio ako je očekivao da bi mogao da dobije teritoriju Ukrajine i proglasi kraj neprijateljstava sukoba, a zapadne zemlje da ukinu sankcije.

"Nije promislio cijelu operaciju u Ukrajini. Nije mislio da će Ukrajina pružiti takav otpor. Nije mislio da ćemo ih podržati da toliko dugo izdrže... Nećemo povući sankcije osim ako ne postigne sporazum s Ukrajinom, a to neće dobiti diktiranim mirom", rekao je Šolc.

On je naglasio da Njemačka neće prihvatiti "rusku aneksiju Krima", ocijenivši da je takav potez bio kršenje međunarodnog prava.

Šolc je dodao da ne planira da posjeti Kijev, nakon što se odustalo od planiranog putovanja njemačkog predsjednika Franka-Valtera Štajnmajera zbog prigovora Ukrajine.

On je odbacio kritike da je u početku previše oklijevao da pošalje teško naoružanje Ukrajini.

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.