Njemački kancelar

Šolc ruši nade Kijeva: Članstvo u NATO neće uskoro biti na dnevnom redu

  • Извор: СРНА
  • 19.02.2022. 13:06

Članstvo Ukrajine u NATO-u nije na dnevnom redu i to se neće dogoditi u doglednoj budućnosti, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

"Rusija je od pitanja mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u napravila casus belli (razlog za rat), što je paradoksalno jer nema odluke o tome na dnevnom redu", rekao je Šolc.

On je naveo da su Evropljani i transatlantska zajednica upozorile Rusiju da bi vojna agresija na Ukrajinu bila teška greška.

Šolc je ocijenio da raspoređivanje "više od 100.000 ruskih vojnika” u blizini granice sa ukrajinskim susjedom nema opravdanja.

On je naveo da je Zapad voljan da razgovara sa Rusijom o njenim bezbjednosnim prijedlozima, ali da će "napraviti jasnu razliku između neodrživih zahtjeva i legitimnih bezbjednosnih interesa".

"Osnovni principi Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi za nas nisu tema pregovora. Rusija je pristala na njih, a oni uključuju pravo na slobodan izbor saveza", rekao je Šolc.

On je dodao da u isto vrijeme postoje pitanja bezbjednosti koja su važna za obje strane, prije svega transparentnost oko sistema naoružanja i manevara, mehanizama za smanjenje rizika, kao i novih pristupa kontroli naoružanja.

Šolc je, takođe, insistirao na tome da Berlin i njegovi saveznici moraju ostati privrženi diplomatiji, kako u vezi sa ukrajinskom krizom, tako i u pogledu evropske bezbjednosti uopšte.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.