Njemački kancelar

Šolc poklekao: Ukrajinci mogu da kupe šta žele

  • Извор: Б92
  • 16.04.2022. 15:20

Njemački kancelar Olaf Šolc je odobrio ukupno dvije milijarde evra za dodatnu vojnu pomoć. Od toga, samo za Ukrajinu - znatno više od milijardu evra.

Pritisak na kancelara Olafa Šolca i njemačku vladu da se Ukrajini pruži veća vojnu pomoć posljednjih dana je stalno rastao i iz redova političara vladajuće koalicije.

Sada je Šolc reagovao i najavio da je osigurao ukupno dvije milijarde evra dodatne vojne pomoći - od čega će znatno više od milijardu evra ići dirketno Ukrajini, javlja prvi program njemačke televizije ARD.

Ukrajinci taj novac mogu koristiti za kupovinu oružja koje žele - uz konsultacije sa SAD i drugim partnerima.

Ako kupe oružje iz Njemačke, izvoz mora odobriti savezni ministar ekonomije Robert Habek. 400 miliona evra iz paketa je namijenjeno European Peace Facility, koji kupuje oružje za Ukrajinu. Preostalih 400 miliona evra je za druge zemlje.

Ove dvije milijarde evra za nabavku oružja za Ukrajinu nisu dio već ranije najavljenog posebnog fonda za modernizaciju Bundesvera od 100 milijardi evra, već se radi o dodatnom novcu, povećanju ovogodišnjeg budžeta.

Zahtjevi Ukrajine

Ukrajina od njemačke Vade nerpestano traži da joj isporuči teško oružje, uključujući i tenkove. Tako je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak u jednom intervjuu njemačkoj televiziji zatražio od Šolca brzu isporuku njemačkog oružja.

"Nadam se da će Šolc donijeti pozitivnu odluku", rekao je Kuleba dodajući da argumenti protiv isporuke tog oružja nisu čvrsti. Protivnici isporuke teškog naoružanja Ukrajini uglavnom kao razlog navode opasnost dalje eskalacije rata, eventualno i van granica Ukrajine.

Šolc je do sada na ove zahtjeve reagovao vrlo suzdržano, što je u Njemačkoj izazivalo sve veće nezadovoljstvo. Tako je kancelar nedavno bio otvoreno kritikovan zbog svog neodlučnog stava od strane koalicionih partnera Liberala (FDP) i Zelenih, a sve je više kritičnih glasova stizalo iz iz kancelarove Socijaldemokratske stranke

„Kancelar je problem", izjavio je za magazin Spiegel predsjednik Evropskog odbora njemačkog parlamenta Anton Hofrajter iz stranke Zelenih. „Njemačka mora preuzeti odgovornost u Evropi – a tu je prije svega kancelar na potezu", rekao je Hofrajter i dodao da se, bez obzira u koje evropske zemlje putuje, uvijek susreće s pitanjem: Gdje je Njemačka?."

I savezni ministar ekonomije zagovara povećanje isporuka oružja Ukrajini. „(Njima) mora stići više oružja", rekao je političar iz stranke Zelenih.

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.