Njemački kancelar

Šolc odbacuje reparacione zahtjeve Poljske

  • Извор: РТС
  • 07.09.2022. 16:06

Poljska procjenjuje štetu koju joj je nanijela Njemačka u Drugom svjetskom ratu na 1,3 milijardi evra i zahtjeva obeštećenje. Njemački kancelar Šolc odbacuje taj zahtjev i kaže da je sve već regulisano međunarodnim pravnim aktima.

Njemački kancelar Olaf Šolc je odbacio poljske reparacione zahtjeve za štetu koju je prouzrokovala Njemačka u Drugom svjetskom ratu.

"Kao i sve vlade prije mene mogu da ukažem na to da je pitanje međunarodno-pravno finalno riješeno", rekao je socijaldemokratski političar u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

Prošle nedjelje je jedna poljska parlamentarna komisija u Varšavi predstavila ekspertizu prema kojoj je šteta koju je za vrijeme Drugog svjetskog rata nacistička Njemačka prouzrokovala u Poljskoj procijenjena na 1,3 milijardi evra.

Šef vladajuće nacionalno-konzervativne partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski ponovo je zahtijevao od Njemačke da plati ratnu štetu. Rekao je da Njemačka ne mora da plati odjednom, već može da plaća decenijama i da ta suma ne predstavlja preveliki teret za njemačku ekonomiju.

Kačinjski tvrdi da je Njemačka platila reparaciona potraživanja nekolicini zemalja.

"Nema razloga da Poljska bude izuzeta iz tog pravila", rekao je on.

I poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će Poljska uskoro poslati njemačkoj vladi odgovarajuću "diplomatsku notu". Taj korak počivaće na "veoma temeljnoj analizi".

Тагови:
  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм