Прекривен токсичним гасом

Смртност у најзагађенијем граду веома висока, улицама тече ријека ђубрета и фекалија

  • 15.05.2024. 13:51

Најпрљавији град на свијету, прекривен је токсичним гасом и запаљеним отпадом. У граду буквално тече ријека ђубрета и фекалија, а непријатан мирис се осјећа на све стране, док је смртност веома висока.

Главни град Индије Њу Делхи пати од ужасног смрада и токсичног загађења које је достигло опасан ниво за његове становнике. Услови доводе многе да развију широк спектар респираторних болести.

Услови у граду су толико тешки због депонија смећа које се налазе у и око Делхија, да становници тврде да људи умиру млади због загађења. Према швајцарској групи за праћење квалитета ваздуха, Делхи је оцијењен као најгора престоница на свијету по загађењу са оцјеном 92,7.

Мјештанин из Делхија Мохамад Инсаб, 32, рекао је за “Гардијан”, раније ове године: “Овдје се то стално дешава, људи умиру млади због здравствених проблема. Знамо да смо затровани овом депонијом смећа, али влада ништа не чини и смеће и даље долази .”

Спаљивање жетвених остатака након жетве пиринча у регионима око Делхија између средине октобра и средине новембра је водећи фактор који доприноси проблему загађења главног града.

Међутим, студија британског Центра за екологију и хидрологију (ЦЕХ) из новембра 2023. каже да је такође откривено да отворено сагоријевање отпада и чврстих горива такође има велики допринос.

Ограничења за тешка теретна возила такође су била велики допринос у периоду од октобра до децембра. Тешка теретна возила су највећи емитери у Делхију и редовно им је забрањен улазак у град касно увече и раног јутра са намјером да смање изложеност људи загађивачима.

Али ограничења су имала нежељене посљедице јер концентришу емисије током ноћи када су загађивачке честице заробљене близу тла. Британски Центар за екологију и хидрологију сугерише да теретна возила могу да уђу у град током поднева јер су тада услови повољнији, иако је признао да би овај потез могао да изазове веће загађење због саобраћајних гужви.

Британски “Сан” је извјестио да је влада Индије имала за циљ да смањи нивое токсичног загађења прскањем воде по путевима како би се смањила прашина и смог. Такође су и предложене куле за пречишћавање ваздуха, које треба да чисте ваздух, али су описане као углавном неефикасне.

Спаљивање угља је такође забрањено од 2023. године.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.