Prošle godine odstrijeljeno 149 medveda

Sloveniji se smrklo zbog mrkih medvjeda, sporna odluka o kvoti za odstrel

  • Извор: РТС
  • 19.04.2023. 15:22

Gotovo svake godine u Sloveniji se desi da medvjed napadne čovjeka. Takvi napadi nisu rijetkost ni u blizini većih mjesta, pa čak i Ljubljane.

Desilo se da medved napadne čovjeka koji je šetao psa u blizini Iga, koji je na dvadesetak kilometara od prestonice. Ipak, najbliže glavnom gradu prišao je prije dvije godine kada su medvjedi dva puta u 12 mjeseci napali mještane Škofljice. Ona se nalazi svega osam kilometara daleko od Ljubljane.

Slovenačko ministarstvo za prirodne resurse i prostorno planiranje je za ovu godinu izdalo dozvolu lovcima da odstrijele čak 230 mrkih medvjeda, najveću kvotu ikad dozvoljenu.

Planirano je da se najviše jedinki odstreli u južnom dijelu zemlju gdje se bilježi najviše incidenata sa ovom zvijerkom i da se pretpostavljeni broj od 1.100 medveda smanji na priželjkivanih i podnošljivih 800.

U Sloveniji ljudska populacija stabilno raste i širi se po zemlji (sa 1,7 miliona 1973. na 2,1 milion 2023), dok se istovremeno to isto događa sa populacijom medvjeda. Šteta koju oni uzrokuju napadom na farme se zahvaljujući oprezu čovjeka smanjuje, ali je i dalje prilično skupa.

Prošle godine odstrijeljeno 149 medveda

Zbog toga su Slovenci u više navrata najradikalnijom mjerom smanjivali broj medveda odstreljujući prošle godine 149 jedinki, 2021. 148 mrkih medveda, a 2020. u vrijeme pandemije samo 99, prema podacima ovdašnjeg Zavoda za šumarstvo. Rekord je bio 2018. kada su odstrijeljena čak 153 mrka medveda.

Mnogi vjeruju da je kvotu za najveći broj za odstrel medvjeda motivisao slučaj sa smrtnim ishodom u susjednoj Italiji u mestu Trentino, početkom ovog mjeseca. Nesrećni 26-godišnji džoger je nakon napada medvjeda, koji ga je teško povrijedio ostavljajući duboke rane na vratu, preminuo u šumi u blizini svog sela Kaldes.

Ipak, brzu odluku ministra Uroša Brežana, rodom iz Tolmina, nedaleko od granice sa Italijom, da odredi kvotu od čak 230 medvjeda koji su "višak", kao upitnu je doveo premijer Robert Golob. On je pozvao Brežana da se ta odluka još jednom prouči, a u međuvremenu zamrzne.

Slovenačka novinska agencija STA prenijela je i poziv nevladinih organizacija koje tvrde da je odstrel čak 230 medveda kršenje domaćih, ali i evropskih zakona. Oni navode da je razlog povećanja populacije medveda to što ih lovci planski hrane kako bi ih kasnije ubijali za trofeje ili meso. Sa takvim saznanjima obratili su se i Evropskoj komisiji.

Ipak, slični apeli ni ranije nisu spriječavali lovce da redukuju broj ove zaštićene vrste.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.