Покрећу процес

Словенија ће признати Палестину

  • Извор: Б92
  • 09.05.2024. 17:43

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон је данас, 9. маја, потврдила да ће ова земља покренути процес признавања Палестине као независне државе.

Говорећи испред владе ове земље, Фајон је навела да је у питању "неповратни корак" и да ће се у парламент ове државе ускоро бити послата иницијатива о признању независности Палестине.

Како је даље појаснила, након што влада пошаље захтјев у парламент Словеније креће рок од мјесец дана да се о овом питању расправља. Очекује се да ће до 13. јуна одлука бити позната.

Поред Словеније, још неколико земаља чланица Европске уније би требало до краја овог мјесеца да призна независност Палестине. Међу њима су Шпанија и Ирска.

Од тренутних држава чланица ЕУ, Палестину признају Малта, Кипар, Чешка Република, Словачка, Мађарска, Бугарска, Румунија, Пољска и Шведска.

У УН-у, од 193 државе чланице, 143 препознају Палестину као независну државу, али је пуноправно чланство блокирано у више наврата у Савјету безбједности. У сваком гласању је вето уложиле САД.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.