Пјонгјанг

Сјеверна Кореја тестирала нову стратешку ракету

  • Извор: Агенције
  • 25.01.2024. 07:00

Сјеверна Кореја саопштила је данас како је први први пут тестирала нову стратешку крстарећу ракету Пулхвасал-3-31 као дио својих "редовних и обавезних" активности за развој и надоградњу система наоружања.

Пројектил назван "Пулхвасал-3-31" тренутно је у развоју и пробно испаљивање није имало утицаја на сигурност сусједних земаља, наводи Корејска централна новинска агенција (КЦНА), додајући да то "није имало никакве" везе с регионалном ситуацијом.

"Пробна паљба је процес сталног ажурирања оружаног система и редовна и обавезна активност Главне канцеларије за пројектиле и њених придружених одбрамбених научних института," наводи КЦНА не откривши детаље лета пројектила.

Војска Јужне Кореје саопштила је јуче да је открила сјевернокорејско лансирање неколико крстарећих пројектила према Жутом мору око 7 сати ујутро. Јужнокорејски здружени начелник штаба рекао је како вјерује да је испаљивањем тестирана надоградња способности постојећих пројектила.


Додик поручио Марфију: Саберите се!

Додик поручио Марфију: Саберите се!

То је прво познато лансирање крстарећег пројектила од септембра 2023. године, када је Сјеверна Кореја пробно испалила двије стратешке крстареће ракете дугог домета с лажним нуклеарним бојевим главама према Жутом мору.

Крстареће ракете лете ниско и маневришу, што их чини бољим у избјегавању одбране од пројектила. Прошле године је Сјеверна Кореја лансирала стратешке крстареће ракете Хвасал-1 и -2 за које се претпоставља да могу носити тактичко нуклеарно оружје. Хвасал на корејском значи стријела.

Лансирање крстарећег пројектила није директно кршење више резолуција Савјета безбједности Уједињених нација којима се забрањује кориштење технологије балистичких пројектила од стране Сјевера. Али то би могло представљати озбиљну пријетњу безбједности земље будући да би такве ракете могле имати нуклеарне бојеве главе.

Пратите нас и путем Вибера