Пјонгјанг

Сјеверна Кореја испалила непознате крстареће ракете

  • Извор: Агенције
  • 14.02.2024. 07:41

Сјеверна Кореја испалила је јутрос неколико крстарећих ракета према Јапанском мору, објавила је јужнокорејска војска.

Ријеч је о још једном у низу тестирања оружја које је Пјонгјанг провео ове године.

"Наша војска је примијетила неколико непознатих крстарећих ракета у водама сјевероисточно од Вонсана данас у 9 сати, а јужнокорејске и америчке службе покренуле су детаљну анализу", саопштио је штаб јужнокорејске војске.

У саопштењу се додаје да ће јужнокорејска војска "појачати посматрање и надзор" и "поближе надзирати све знакове додатне активности Сјеверне Кореје".


Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

У понедјељак је Пјонгјанг објавио да је тестирао нови контролни систем вишеструког ракетног лансера којим намјерава знатно ојачати своје одбрамбене капацитете.

Сјеверна Кореја, која има нуклеарно оружје, прогласила је ове године Јужну Кореју својим "главним непријатељем", затворила агенције посвећене поновном уједињењу и пријети ратом за сваки улазак у територију.

Пјонгјанг је појачао тестирања војне опреме, испитујући посебно ону коју описује као "подморски нуклеарни систем наоружања" и хиперсоничне балистичке ракете на чврсто гориво.

Сјевернокорејска војска ове је године лансирала низ крстарећих ракета, оружје за које аналитичари претпостављају да би га могла послати Русији која ће га користити за сукобе у Украјини.

Везе с Русијом

Пјонгјанг и Москва посљедњих мјесеци су учврстили своје везе, Ким Џонг Ун, који ријетко путује, у септембру је посјетио Русију и састао се с предсједником Владимиром Путином.


Помозимо Недељку да обезбиједи кров над главом

Помозимо Недељку да обезбиједи кров над главом

Јужна Кореја и Сједињене Државе тврде да Сјеверна Кореја, упркос санкцијама УН, шаље Русији оружје, можда у замјену за техничку помоћ за програм шпијунских сателита.

За разлику од тестирања балистичких ракета, садашње санкције које је УН наметнуо Пјонгјангу не бране тестирања крстарећих ракета.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!