Шеф мађарске дипломатије

Сијарто упозорио: Пријети трећи свјетски рат

  • Извор: Б92
  • 08.02.2024. 12:45

Најважнији међународни задатак је да се избјегне ескалација рата у Украјини и на Блиском истоку, рекао је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је упозорио да би, уколико се било који од тих сукоба прошири на друге земље, могао лако довести до трећег свјетског рата.

Неколико међународних организација није успјело када је ријеч о стварању мира посљедњих година, рекао је Сијарто, који се налази у посјети Њујорку, у објави на друштвеној мрежи Фејсбук.

Европска унија и друге организације, према његовим ријечима, показале су се неефикасним у помијерању рата у Украјини ка миру у посљедње двије године. Умјесто мира, ту су испоруке оружја које продужавају сукоб и доводе до више жртава, додао је Сијарто, преноси Мит.

У међувремену, Сијарто је рекао да је глобална борба против тероризма задобила "велики ударац" прошлог октобра када је Хамас лансирао хиљаде ракета на Израел.

Он је рекао да је успјех израелских противтерористичких операција глобални интерес, истичући важност заштите цивила и ослобађања талаца.

"Уједињене нације представљају последњу наду за спречавање ескалације у Украјини и на Блиском истоку", оцијенио је Сијарто додајући да је уверио генералног секретара УН Атониа Гутереша да ће Мађарска у циљу успостављања мира пружити сву подршку УН. Сијарто је подсјетио да је Мађарска крајем јануара уплатила посљедњу рату свог доприноса као држава чланица за ову годину, што је, као је истакао, чини једном од земаља која обезбјеђује ефикасно функционисање организације, што се, према његовим речима не може рећи за све чланице, напомињући да постоји "богата и моћна земља" која буџету УН дугује стотине милиона долара.

Према ријечима Сијарта, УН су кључна организација, јер су обезбиједиле платформу за комуникацију чак и између нација које су у међусобном рату.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.