Мађарски министар спољних послова

Сијарто: Трампов повратак у Бијелу кућу обезбиједио би глобални мир

  • Извор: Танјуг
  • 11.03.2024. 11:46

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би нови предсједнички мандат Доналда Трампа у Бијелој кући обезбиједио да се успостави, како је навео, “нови свјетски поредак” глобалног мира и стабилности.

Сијарто је у интервјуу за амерички портал Breitvart News оцијенио да је свијету потребно да Трамп побиједи на предстојећим предсједничким изборима у САД јер, како је навео, “само снажан амерички лидер може да понуди стабилност и безбједност међународног поретка.

Сијарто тврди да се рат у Украјини не може ријешити на бојном пољу и да Трамп може да посредује да се склопи мир између Москве и Кијева. Он је такође критиковао америчког предсједника Џозефа Бајдена због, како је рекао, “немоћи” коју показује на глобалној политичкој сцени.

Сијарто, који је био у делегацији са мађарским премијером Виктором Орбаном приликом састанка са Трампом на његовом имању Мар-а-Лаго на Флориди у петак, указао је да је општепознато да Украјина неће побиједити Русију, као и Русија не може да побиједи цијели Запад и да то значи да ће несумњиво бити преговора о окончању рата у Украјини.

-Без Трампа као предсједника, овај рат ће се наставити још дуго, што ће резултирати још већим бројем жртава и великим разарањима - навео је Сијарто.

Према његовим ријечима, Мађарска се залаже за мир, док је, како је навео, већина земаља у Европи за рат.

Када је ријеч о сукобу у Појасу Газе, Сијарто је рекао да се не смије заборавити како је тај сукоб почео, односно да је Хамас први напао југ Израела када је погинуло више око 1.200 људи и када је та палестинска милитантна група узела око 240 талаца.

Сијарто сматра да је војна операција Израела против Хамаса од највеће важности за свјетске интересе како би се осигурала безбједност и спријечили слични напади широм свијета.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина