Мађарска

Сијарто: Нећемо ставити вето на повећање Европског мировног фонда

  • Извор: СРНА
  • 04.02.2024. 14:34

Мађарска неће ставити вето на повећање Европског мировног фонда из којег се финансира испорука наоружања Украјини, али Будимпешта у томе неће учествовати, рекао је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Сијарто је подсјетио да је Европска дипломатска служба у овој години предложила повећање средстава за Европски мировни фонд за пет милијарди евра како би се прошириле испоруке наоружања Украјини.

"Пошто испорука наоружања за нас представља црвену линију, нећемо учествовати у томе. Истовремено, Мађарска не може и неће спрјечавати друге да то чине јер они сами сносе одговорност за то", нагласио је Сијарто, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Сијарто: Политика антируских санкција ЕУ је пропала

Сијарто: Политика антируских санкција ЕУ је пропала

На самиту ЕУ 1. фебруара одобрено је 50 милијарди евра из буџета ЕУ за Украјину, али је одгођена одлука за повећање Европског мировног фонда за јачање испорука оружја.

Шефови дипломатија треба да окончају рад на детаљима ове одлуке.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је јуче да шефови дипломатија земаља чланица ЕУ на јучерашњем неформалном састанку у Бриселу нису постигли сагласност о војној помоћи Украјини или могућности повећања средстава за Европски мировни фонд.

Он је на конференцији за медије након састанка најавио да ће разговори бити настављени 19. фебруара.

Пратите нас и путем Вибера