Министар спољних послова

Сијарто: Мађарска спремна да буде платформа за преговоре о украјинском сукобу

  • Извор: Sputnjik
  • 18.07.2024. 08:01

Мађарска је спремна да уступи било коју локацију на својој територији за преговоре представника Русије и Украјине за рјешавање кризе, изјавио је у интервјуу Спутњику министар спољних послова и спољноекономских веза Петер Сијарто.

- Два дана након почетка сукоба разговарао сам са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом и са господином Андрејем Јермаком, шефом администрације предсједника Украјине, и рекао сам обојици исто – Мађарска је увијек спремна да промовише преговоре, увијек смо спремни да предложимо било које мјесто у нашој земљи гдје ће објема странама бити пружени једнаки услови, једнака безбједност и шансе - рекао је Сијарто.

Према томе, на располагању смо, увјерио је мађарски министар.

Избори у САД одлучујући услов за преговоре

Поред тога, предстојећи предсједнички избори у Америци биће "преломан моменат" на плану дипломатског рјешавања украјинског сукоба, оцијенио је Сијарто.

- Сматрам да ако побиједи бивши предсједник Доналд Трамп, појавиће се добра шанса за почетак мировних преговора већ ове године. Ако побиједи Трамп, став Сједињених Америчких Држава (о украјинској кризи) ће се промијенити - нагласио је мађарски министар.

Он је подвукао да је мађарски премијер Виктор Орбан током недавног састанка са Трампом подијелио са њим резултате својих посјета Русији и Кини у оквиру напора за постизање мира.

Према Сијартовом мишљењу, у свијету тренутно нема ниједног свјетског лидера који би био способан да обје стране доведе за преговарачки сто, а Будимпешта сматра да је Трамп управо такав "будући лидер".

Балтичке земље бојкотовале долазак у Мађарску због "лошег укуса"

Сијарто је такође прокоментарисао одлуку балтичких земаља, укључујући Естонију, Летонију и Литванију, као и Шведску, Финску и Пољску да одустану од посјете Будимпеште у циљу неформалних састанака Европске уније због Орбанових посјета Русији и Кине тиме да ове државе можда имају "лош укус".

- Забавно је и пријатно боравити у Мађарској, требало је да дођу и уживају. Међутим, ако не желе да дођу, шта ми ту можемо? - рекао је Сијарто.

Претходно, десничарска и трећа по бројности фракција Европског парламента новог сазива "Патриоте Европе", настала, између осталог, на иницијативу мађарског премијера Виктора Орбана, предложила је на првој пленарној сједници свој нацрт резолуције о Украјини, гдје је позвала на отварање дипломатских канала за разматрање мировног споразума о украјинском сукобу.

Раније, посланици Европског парламента захтијевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист Политико, позивајући се на писмо 63 посланика шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савјета Шарлу Мишелу и предсједнику Европског парламента Роберти Метсоли.

Орбан је раније посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.