Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto: Kontroverzna pitanja sa Švedskom oko ulaska u NATO još nisu riješena

  • Извор: РТ Балкан
  • 29.08.2023. 08:37

Mađarska još nije uspjela da riješi sporove sa Švedskom u vezi sa članstvom u NATO, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Finska i Švedska su, u pozadini događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, aplicirale za ulazak u Alijansu. Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a, dok švedska aplikacija još nije dobila mađarsko i tursko odobrenje.

"Parlament Mađarske bi ove jeseni trebalo da donese odluku o ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u, pošto je vlada podnijela relevantne dokumente ranije ove godine", rekao je Sijarto u intervjuu za turski TV kanal "TRT Vorld".

Forin ofis izdao upozorenje: Opasnost od terorističkih napada u Švedskoj!

Forin ofis izdao upozorenje: Opasnost od terorističkih napada u Švedskoj!

Šef mađarske diplomatije je istakao da su dosadašnji pokušaji da se riješe sporovi sa Stokholmom propali, dodajući da je Mađarska postala "meta i žrtva ovog političkog spora" i da je na udaru miješanja u unutrašnju politiku.

Prema njegovim riječima, Mađarska se, kao saveznik Turske, redovno konsultuje o članstvu Finske i Švedske u NATO-u sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

"Iako Mađarska ne želi da postane prepreka na putu švedskog članstva u NATO, ona takođe uzima u obzir turske interese, jer odbrambeni savezi moraju biti zasnovani na povjerenju", naveo je mađarski ministar, prenosi agencija MTI.

Mađarski parlament nije odobrio članstvo Švedske u NATO

Mađarski parlament nije odobrio članstvo Švedske u NATO

Što se tiče rata u Ukrajini, Sijarto je rekao da je Mađarska u "jedinstvenoj situaciji" i ukazao da Ukrajini živi oko 150.000 Mađara, od kojih su mnogi regrutovani u ukrajinsku vojsku i izgubili život.

"Mađarska poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore i odbija da dozvoli isporuku oružja Ukrajini preko svoje teritorije", naglasio je Sijarto i istakao da što se prije završi rat, to će manje Ukrajinaca i ukrajinskih Mađara ginuti.

Kako je naveo, Mađarska poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine "bezuslovno" i podržava oko milion izbjeglica koje su stigle od početka rata.

Oglasila se Turska nakon spekulacija da im je nuđen novac za članstvo Švedske!

Oglasila se Turska nakon spekulacija da im je nuđen novac za članstvo Švedske!

"Shodno tome, Mađarska očekuje od Ukrajine da vrati prava mađarske manjine kakva su bila 2015. u pogledu upotrebe maternjeg jezika, kulture i administracije", zaključio je Sijarto.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок