Највиши ниво билатералне сарадње

Сијарто: Изузетни пријатељски односи Србије и Мађарске

  • Извор: СРНА
  • 01.10.2024. 16:53

Министри спољних послова Србије Марко Ђурић и Мађарске Петер Сијарто потврдили су данас изузетне пријатељске односе двије земље и највиши ниво билатералне сарадње у модерној историји.

Ђурић је на састанку са Сијартом у Берлину, током министарског састанка Берлинског процеса, захвалио за снажну, континуирану подршку коју Мађарска даје Србији у процесу евроинтеграција.

Он је нагласио да се Србија залаже за очување мира и стабилности региона, што је неопходан предуслов за његов политички и економски развој, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Ђурић је истакао да цијени разумијевање Мађарске за осјетљивост које питање Косова и Метохије има за Србију, и подсјетио на грубо кршење људских, политичких и економских права Срба у јужној српској покрајини.

Саговорници су се сложили да се економска сарадња двије земље веома динамично развија, а Ђурић је констатовао да је Србија прошле године први пут остварила суфицит у робној размјени са Мађарском наводи се у саопштењу.

Шеф српске дипломатије истакао је и добру сарадњу у области енергетике и у инфраструктурним пројектима, изражавајући задовољство због завршетка реконструкције и модернизације дионице брзе пруге Београд - Нови Сад, односно прве дионице брзе пруге Београд - Будимпешта.

Ђурић се данас у Берлину састао и са министром иностраних послова Њемачке Аналеном Бербок, којој је рекао да је Београд посвећен дијалогу, али да Приштина од самог почетка показује крајњу неконструктивност и неспремност да спроведе договоре, посебно оне који се односе на формирање Заједнице српских општина.

Министар спољних послова Србије је нагласио да Приштина посеже за једностраним мјерама како би суштински промијенила ситуацију на терену и кршењем људских, политичких и економских права Срба подстакла њихово масовно исељавање са Косова и Метохије. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)