Мађарски министар спољних послова

Сијарто: Будимпешта жели да ојача везе са Москвом упркос санкцијама

  • Извор: Курир
  • 27.09.2024. 13:29

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да Будимпешта жели да ојача економске везе са Москвом, упркос текућим санкцијама Европске уније Русији, пише магазин Политико.

"Поред чињенице да нам се не свиђа режим санкција, иако постоје европска правила којих се морамо придржавати, веома смо отворени по питању наше жеље да побољшамо економске односе између Русије и Мађарске у свим областима које нису захваћене санкцијама", рекао је Сијарто руској државној новинској агенцији ТАСС на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Сијарто се потом осврнуо на састанак мађарско-руског комитета за економску сарадњу одржан прошле недјеље у Будимпешти, коме је присуствовао руски министар здравља Михаил Мурашко.

"Одржали смо и пословни форум на коме су учествовала 173 предузетника са обе стране. За мене то показује да не постоји само политичка жеља за унапређењем економских односа, већ то жели и бизнис" рекао је он.

Министарство спољних послова Мађарске није одговорило на захтјев за коментар.

Гласно противљење Мађарске санкцијама ЕУ против Русије и њен интерес за јачање економских веза са Москвом изазвали су забринутост унутар ЕУ, што је довело до тензија између Брисела и Будимпеште.

Министри спољних послова ЕУ и министри финансија недавно су бојкотовали састанке ЕУ одржане у Будимпешти у септембру, шаљући поруку растуће фрустрације због става Мађарске према Русији.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера