Mинистар спољних послова

Сијарто: Будимпешта неће прекидати сарадњу са Русијом због Украјине

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 21:06

Мађарска неће напустити своју енергетску сарадњу са Русијом због сукоба у Украјини и наставиће ту интеракцију, вођена практичним, а не политичким разлозима, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

- Желим да истакнем да ми не желимо да се ослободимо извора који данас гарантују енергетску безбједност Мађарске. У исто вријеме, желимо да привучемо додатне изворе, по могућности карбон-неутралне енергетске изворе - рекао је Сијарто, пренио је ТАСС.

Након састанка у Будимпешти са министрима енергетике Азербејџана, Грузије и Румуније, Сијарто је рекао да Мађарска види куповину енергената као ствар физичке реалности, а не политичких преференција и неће дозволити никоме да на њу врши притисак да одустане од неког извора енергије.

Сијарто је подсјетио да је Будимпешта посвећена диверзификацији, али то не треба да води напуштању поузданих извора и рута испоруке енергената.

- Диверзификација не значи замјену постојећег извора енергије другим. Диверзификација значи привлачење више извора за ваше снабдијевање енергентима - рекао је он.

Русија остаје главни извозник енергената Мађарској. Русија је ове године испоручила Мађарској 4,8 милијарди кубних метара гаса, углавном преко гасовода Турски ток и његових кракова кроз Бугарску и Србију. Мађарска је, такође, добила више од 3,5 милиона тона нафте кроз јужни крак нафтовода Дружба, који пролази кроз територију Украјине, а очекује се да ће до краја године тај обим порасти на приближно 4,8-5 милиона тона.

Поред тога, нуклеарна електрана Пакс ради на руско нуклеарно гориво, подсјетио је ТАСС.


Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.