Direktor Jute

Seničić: Ne izazivati ajkule - ovo su razlozi napada

  • Извор: РТС
  • 05.07.2022. 14:17

Vijest da su u dva dana dvije žene preminule nakon napada ajkule u moru kod Hurgade neprijatno je iznenadila srpske turiste, kojima je ovo jedno od omiljenih ljetovališta.

Direktor Jute Aleksandar Seničić objašnjava da se prvi napad dogodio u nebezbjednoj zoni i u periodu kada nije dozvoljeno kupanje u moru, dok je druga žrtva kod sebe imala veliku količinu hrane za ribe. Iako postoji doza straha, naši turisti su bezbjedni, kaže Seničić i napominje da se pravila moraju poštovati.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za RTS da se tačno zna gdje su se dogodili napadi ajkule kod Hurgade, u kojima su dvije žene izgubile život, te da nisu sve plaže zatvorene.

"Ta ajkula je locirana, čak imamo neke informacije da je ona potpuno neutralisana, dakle, da je uhvaćena. Ja očekujem u toku današnjeg dana da dobijemo tu potvrdu", rekao je Seničić.

Dodaje da je važno da se poštuju određena pravila, poput zabrane kupanja u moru nakon vremena do kojeg je to dozvoljeno, kao i izbjegavanje kupanja u nebezbjednoj zoni.

"Prva gospođa koja je nažalost izgubila život je preskočila taj bazen koralnog grebena koji se nalazi u nebezbjednoj zoni - nije išla u more uobičajenim putem, a i to se dešavalo oko osam sati uveče, kada se vrlo dobro zna da se te velike ribe hrane u to vrijeme. Sa druge strane, da ne opravdavamo ajkulu, ali ne treba je ni na koji način iritirati. Druga žrtva je nosila veliku količinu hrane za ribe, želeći da ih hrani i time je, vjerovatno, prouzrokovala taj napad ajkule", objašnjava Seničić. Napominje da su naši turisti bezbjedni, ali i da postoji određena doza straha.

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.