Огласио се Кремљ

САД разматра увођење санкција суду у Хагу

  • Извор: Индекс
  • 21.05.2024. 13:05

Кремљ је описао врло необичним да Сједињене Америчке Државе разматрају санкције против Међународног кривичног суда (ICC) у Хагу, чији је тужилац затражио налоге за хапшење израелског премијера Бењамина Нетанјахуа, његовог шефа одбране и тројице челника Хамаса због наводних ратних злочина. Тужилац Међународног суда Карим Кан рекао је у изјави објављеној након више од седам мјесеци рата у Гази да има оправдане разлоге да вјерује да ова петорица мушкараца "сносе кривичну одговорност" за наводне ратне злочине и злочине против човјечности.

Амерички предсједник Џо Бајден назвао је тај правни корак “нечувеним”, док је државни секретар Ентони Блинкен упозорио да би то могло угрозити преговоре о споразуму о таоцима и прекиду ватре. Неки амерички заступници позвали су Сједињене Државе на увођење санкција суду. Године 2020. Сједињене Државе увеле су санкције тужиоцу "ICC-a".

"Ситуација у којој САД има став и спремност да користи методу санкција чак и против Међународног кривичног суда више је него необична", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У марту прошле године Међународни кривични суд је издао налоге за хапшење предсједника Русије Владимира Путина под оптужбом за ратне злочине. Руске власти оцјењују да је то бесмислен покушај Запада да укаља углед Русије и негира почињење ратних злочина у Украјини, преноси Index.hr.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.