Све јаче везе

''САД не треба да се мијешају у однос Кине и Мађарске''

  • 07.10.2024. 18:15

САД не треба да се мијешају у право Кине да развија односе са Владом Мађарске, саопштено је из кинеске Амбасаде у Вашингтону.

"Право Кине да развија билатералне односе и обавља нормалну размјену са другим земљама у свијету не би требало да буде ометано или нарушено", рекао је неименовани портпарол кинеске Амбасаде након што су амерички посланици критиковали Будимпешту због све јачих веза са Пекингом.

Он је истакао да примједбе америчких сенатора заговарају блоковску конфронтацију и да су пуне хладноратовског размишљања, приморавајући друге земље да изаберу страну.

Група америчких сенатора боравила је прошле седмице у Мађарској, гдје су се састали са званичницима мађарске Владе. Након посјете, сенатори су објавили заједничко саопштење у којем критикују мађарске званичнике због развијања веза са Русијом и Кином, додајући да је Будимпешта игнорисала забринутост савезника у вези са продубљивањем сарадње са Пекингом.

Амерички сенатори у заједничкој изјави нису улазили у детаље своје забринутости, али су позвали Мађарску да блиско сарађује са својим савезницима, саслуша их и реагује.

У делегацији америчких сенатора која је посјетила Мађарску били су сенатори Џери Моран, Сузан Колинс, Џон Корнин, Џон Бузман и Џон Ховен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм