Лидер љевичара

''САД нас увлаче у рат'': Француска тотално мења политику?

  • Извор: Б92
  • 08.07.2024. 15:43

Лидер љевичарске коалиције Нови народни фронт Жан-Лик Меланшон присуствовао је, не баш тако давно, маршу "Бесмртни пук" у Москви 9. маја 2018. године, држећи портрет француског пилота Мориса де Сена, пилота ескадриле Нормандија-Немен.

Тада је поручио да ће боравити три дана у Русији, гдје ће присуствовати обиљежавању Дана побједе Црвене армије над нацистима, Вермахтом и СС дивизијама, као и да је управо Црвена армија омогућила ослобађање цијелог континента у Другом свјетском рату.

"Мој долазак овдје је јавна акција осмишљена да пренесе поруку: Руси су наши пријатељи", рекао је тада Меланшон.

Лидер љевичарске коалиције Нови народни фронт, која је тријумфовала на управо завршеним парламентарним изборима у Француској, напоменуо је да је то добар тренутак да покаже руском народу своју емпатију.

"Као што знате, 20 милиона Руса је погинуло у овом рату. "Бесмртни пук" је занимљив догађај. Људи марширају с фотографијама погинулих током рата у Москви, али желим да напоменем да излазе и у Паризу. Нисам још одлучио чију ћу фотографију носити, али ћу је свакако донијећу", казао је политичар и појаснио да неће учествовати у Паради на Црвеном тргу.

"Монд" је тада пренио да је током своје тродневне посјете Русији Меланшон више пута говорио о отопљавању француско-руских односа и осудио зависност Француске од Сједињених Држава.

Осим тога, лидер партије Непокорна Француска је нагласио да се залаже за иступање Француске из НАТО-а.

"Ја сам за напуштање НАТО-а. Мислим да нас САД поново увлаче у рат", додао је он и нагласио да је велика грешка Француске што потпуно следи САД и има агресиван однос према Русији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)