У Русији

Русофобија ће бити кривично дјело

  • Извор: СРНА
  • 05.01.2024. 22:09

Страни званичници који дискриминишу Русе могли би се суочити са кривичним гоњењем према закону који се тренутно налази у парламенту у Москви, извијестила је медијска група РБК, позивајући се на инсајдерске изворе.

Ирина Јароваја, посланица владајуће партије Јединствена Русија и дугогодишњи критичар "русофобије", аутор је приједлога да се кривични законик Русије измјени укључујући казне за ту праксу.

Према приједлог закона, постојала би одговорност за "дискриминаторски поступак" против етничких Руса или руских држављана, као и "јавне позиве да се почине дискриминаторне радње".

То би се, такође, односило на чланове страних Влада који дјелују у свом службеном својству и омогућило појединцима да им се суди у одсуству "у изузетним случајевима".

У образложењу закона, Јароваја је рекла да је потребно да се обезбједи заштита војних гробља, као и споменика и обиљежја погинулима у одбрани Русије.

Јароваја већ више од годину дана води кампању за криминализацију русофобије, описујући је као "мизантропску идеологију" осмишљену као оружје против Русије, њених грађана и читавог "руског свијета".

Она је као неке од примјера русофобије на дјелу навела ускраћивање запослења и медицинске његе, отказивање позоришних представа и концерата и ограничења употребе руског језика.

Балтичке државе и неколико земаља централне и источне Европе – посебно Пољска, Чешка и Бугарска – недавно су кренуле да руше или демонтирају споменике совјетским војницима из Другог свјетског рата, док су неке чак прогласиле кривичним дјелом прославе побједе над нацистичком Њемачком.

У међувремену, неки савезници САД искористили су сукоб у Украјини као изговор за кампању да се или "укине" руски језик, култура и насљеђе широм Запада или да се он преименује у "украјински".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: