Украјински ГУР објавио снимак

Руски систем вриједан милионе долара избрисан са лица земље

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 27.04.2024. 18:32

Према тврдњама украјинске војске, у нападу њихових снага уништен је скупоцијени систем руске војне опреме. Украјинска војно-обавјештајна агенција ГУР објавила је у суботу видео снимак за који тврде да приказује удар припадника Обавештајне службе одбране Украјине (ДИУ) и 15. одвојене артиљеријско-извиђачке бригаде Блацк Форест како гађају руски радарски систем 48Y6 К-1 Подљот, а на снимку је ухваћен и драматичан тренутак експлозије.

Подљот-К1 је савремени мобилни радарски систем који може да детектује до 200 ваздушних циљева истовремено и има домет детекције до 450 километара, према специјализованој интернет страници Army Recognition. Систем наводно вриједи 5 милиона долара и посебно је дизајниран за откривање циљева на малим висинама. Развијен је 2009. године, а распоређује се у руским снагама противваздушне одбране од 2015. године, како преноси Newsweek.

Снимак дрона приказује украјински удар у пољу на непознатој локацији. Снимак из других углова приказује експлозију и посљедице удара.

"Успјешно је ватром оштећена антенска инсталација и дизел станица која је напајала комплекс", навео је ГУР уз снимак у трајању од 47 секунди.

Украјинска обавјештајна служба наводи да је Русија користила систем за детектовање и пренос координата својим противваздушним ракетним системима С-300 и С-400. Украјинци су се похвалили успјешним гађањем тако скупог комада опреме, међутим информације и снимак нису независно потврђени. "Цена таквог радара је више од 700 милиона рубаља или више од 5 милиона долара", речено је.

У новембру прошле године украјинско министарство одбране саопштило је да је један систем Подљот уништен, што је треће потврђено уништење опреме, након удара у пограничној зони у близини села Краснаја Пољана у округу Шебекино у регији Белгород.

Према украјинским извјештајима, у јулу 2022. још један исти руски радарски систем уништен је у прецизном нападу у јужној украјинској регији Херсон.

Информација о уништењу руског радарског система долази након више пријављених украјинских удара који су измакли руској противваздушној одбрани. Током ноћи у петак украјинска Служба безбједности извела је нападе беспилотним летјелицама на двије рафинерије нафте и војни аеродром у руској регији Краснодар, према украјинском војном извору, а преносе локални медији. На снимку је забиљежен наводни тренутак удара на нафтно постројење у Славјанску.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.