Контранапад

Руска војска ослободила четвртину територије коју је Украјина освојила!

  • Извор: Агенције
  • 16.10.2024. 16:37

Према најновијим извјештајима, руске снаге успјеле су да врате чак четвртину територије коју је Украјина освојила упадом у Курску област, прије више од два мјесеца.

Подсјетимо, украјинска војска је упала у ту, слабо брањену, руску област у близини границе са Украјином 6. августа, али су руске снаге покренуле контраофанзиву која траје већ седам дана, и у оквиру које су успјели да врате 120 квадратних километара, објавио је Телеграм канал Дип Стејт.

Постоје различити извјештаји о руским успјесима у тој операцији. Заповједник специјалних снага Ахмат, Апти Алаудинов, изјавио је да је Москва вратила отприлике половину територије коју су Украјинци заузели у Курску.

Очајни Украјинци: Руси су неумољиви, то је машина за мљевење меса

Очајни Украјинци: Руси су неумољиви, то је машина за мљевење меса

Међутим, Дип Стејт је навео да је Украјина изгубила око четвртину територије коју је заузела. Такође се подсјећа да је на свом врхунцу упада у Русију у августу, Украјина заузела око 900 квадратних километара. Кијев, пак, тврди да је заузео укупно 1.300 квадратних километара.

Руски Телеграм канал Астра навео је у уторак да је Москва вратила села Љубимовка и сусједни Толстој Луг, гдје су украјинске трупе биле одсјечене прошле седмице. Тај канал је додао да је гарнизон Кијева у Олговки "практично уништен".

Проруски војни блогери такође су извијестили да је Русија заузела село Черкаскаја Конопељка, југоисточно од административног центра Суџе, који је под украјинском контролом.

Најновија карта Института за проучавање рата приказује ове наводне руске напретке, иако је тинк-тенк из САД-а у понедјељак изјавио да нема независне потврде тих тврдњи, као и да подаци указују само на руску присутност око 8 километара од Суџе.

Александар Сирски, украјински заповједник, прошле седмице је изјавио да је Русија премјестила око 50.000 војника у тај регион, а украјински предсједник Володимир Зеленски је рекао да упркос руским покушајима да пробију одбрану Кијева, "момци држе позиције и пружају отпор".

Руски војни блогер Борис Рожин рекао је да је почела сезона блата те да руске снаге, које се ослањају на возила с гусјеницама, сада имају предност над украјинским возилима на точковима, иако лоши услови на терену утичу на обје стране.

- Током кише наши дронови не могу успјешно да раде - рекао је он за независни медиј Политика Страни, додајући како се возила заглављују и да "артиљерија не може да буде замењена дроновима, нити се може обављати минирање".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм