Више пута упозоравала

Русија упозорава: САД и Јапан се припремају за оружани сукоб у Aзијско-пацифичком региону

  • 31.07.2024. 16:31

Стиче се утисак да су Сједињене Америчке Државе и Јапан, под изговором пријетње од Сјеверне Кореје, Кине и Русије, отпочели припреме за велики оружани сукоб у Азијско-пацифичком региону, изјавио је замјеник портпарола Министарства спољних послова Русије Андреј Настасјин, коментаришући јачање војне сарадње Вашингтона и Токија.

- Пажљиво мотримо на кораке које у последње време предузимају Вашингтон и Токио поводом форсирања јачања своје војно-политичке алијансе, укључујући, разуме се и заједничко саопштење о модернизацији управљања америчким контигентом у Јапану, објављено 28. јула - истакао је портпарол на брифингу.

Он је додао да ће у том циљу САД и Јапан формирати здружени штаб, који ће управљати дејствима савезника у борбеним условима, као и да планирају нагло повећање обука и тренинга ради проширења и снабдијевања новим ватреним средствима америчких војних база, посебно на Окинави.

Према његовим ријечима, Русија је више пута упозоравала да ће оваква активност само повећати ниво напетости и трку у наоружању у Aзијско-пацифичком региону.

- Редовно подсећамо званични Токио да наша одбрана на прописан начин прати све провокативне поступке у близини руских граница, које Јапан изводи заједно са САД и другима, укључујући ванрегионалним државама из редова НАТО. Ти поступци ће неизбежно повући за собом наше адекватне узвратне мјере. У току је одговарајућа координација о овој проблематици са кинеским и сјевернокорејским партнерима - поручио је Настасјин.

Претходно је објављено да ће САД и Јапан формирати нову структуру здружене војне команде ради повећања интеракције и координације међу америчким снагама, лоцираним у Јапану и снагама за самоодбрану.

Нова структура биће створена зарад боље координације са Здруженом оперативном командом, која ће објединити команду копнених, поморских и ваздухопловних снага самоодбране од 240 војника и биће формирана до краја ове финансијске године (1. априла 2024-31. марта 2025. године).

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)