Јунајтед Еркрафт Корпорација

Русија тестирала путнички авион који ће бити замјена западним авионима

  • Извор: Кликс
  • 09.11.2023. 08:01

Водећи руски произвођач авиона каже да је завршио успјешан пробни лет новог широкотрупног путничког авиона за који тврди да би могао бити адекватна замјена западним авионима.

Јунајтед Еркрафт Корпорација саопштила је да је прототип њеног дуголинијског авиона ИЛ-96-400М први пут извео лет који је трајао 26 минута и достигао висине до 2.000 метара и брзине до 390 километара на сат, јавља Си-ен-ен.

"Први и успјешан лет модернизираног ИЛ-96-400М демонстрација је највишег нивоа стручности домаћих произвођача авиона", рекао је потпредсједник руске владе Денис Мантуров у саопштењу.

Јунајтед Еркрафт Корпорација саопштила је да њен прототип путничког авиона може превозити до 370 људи.

Америчке и европске санкције на изнајмљивање авиона Русији довеле су до тога да је та земља изгубила скоро 10 одсто комерцијалних авиона прије него што је предсједник Владимир Путин донио законе који дозвољавају руским авиокомпанијама да заплијене изнајмљене авионе и поново их региструју у земљи.

С ограниченим приступом дијеловима за авионе Боинга, Ербуса и других западних произвођача као што су Бомбардер и Ембраер, стручњаци кажу да ће одржавање флоте у стању пловидбе бити све теже.


(Фото: Јунајтед Еркрафт Корпорација )

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм