Moskva

Rusija obilježila Dan pobjede nad fašizmom

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2022. 19:02

Crvenim trgom danas je marširalo više od 11 hiljada oficira i vojnika svih rodova ruske vojske. Prikazana je i vojna tehnika kojom raspolaže Ruska federacija, a sve to u čast 77. godišnjice pobjede nad fašizmom. Paradu je predvodio general-pukovnik Oleg Saljukov, a u obilazak postrojenih vojnika, nakon njega krenuo je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je raport predao vrhovnom glavnokomandujućem oružanih snaga Rusije Vladimiru Putinu. Predsjednik Rusije čestitao je Dan pobjede veteranima i građanima.

"Čestitam vam dan velike pobjede. Odbrana otadžbine, kada se odlučivala o njenoj sudbini, uvijek je bila svetinja. Sa takvim osjećanjima istinskog patriotizma, vojnici Minina i Požarskog ustali su za otadžbinu, išli dalje napadom na Borodinsko polje, borili se protiv neprijatelja kod Moskve i Lenjingrada, Kijeva i Minska, Staljingrada i Kurska, Sevastopolja i Harkova, a sada se ovih dana borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost naše otadžbine Rusije", rekao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

U govoru povodom Dana pobjede Putin je poručio da se zalaže za mir, ali da je NATO stigao blizu granica Rusije, a vlast u Kijevu imala plan da napada rusku istorijsku teritoriju u Donbasu. Specijalna vojna operacija u Ukrajini je, kaže bila neophodna i blagovremena i jedina ispravna odluka. 

"Sada, ovdje, na Crvenom trgu, rame uz rame stoje vojnici i oficiri iz mnogih krajeva naše ogromne otadžbine, uključujući i one koji su stigli direktno iz Donbasa, direktno iz zone borbenih dejstava. Sjećamo se kako su neprijatelji Rusije pokušavali da iskoriste bande terorista protiv nas, pokušali su posijati nacionalno i vjersko neprijateljstvo kako bi nas iznutra oslabili i rascijepili. Nisu uspjeli", kaže Putin.

Prva Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobjede SSSR-a nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu održana je 24. juna 1945. godine. Za to vrijeme parada se održavala samo na jubilarne godišnjice, a od 1995., svake godine i to i u drugim ruskim gradovima.