Размијењене честитке

Русија и Бјелорусија славе Дан јединства два народа

  • Извор: Спутник Србија
  • 02.04.2024. 11:55

Предсједник Русије Владимир Путин и његов бјелоруски колега Александар Лукашенко размијенили су честитке поводом Дана јединства народа двије земље.

Дан јединства народа Русије и Бјелорусије се сваке године обиљежава 2. априла. Управо су на тај дан 1996. године предсједници обје државе потписали споразум "О формирању Заједнице Русије и Бјелорусије" што је представљало почетак процеса интеграције двије земље.

Путин је у свом обраћању навео да, без обзира на сложну међународну ситуацију, Москва и Минск су успели да учине много за развој веза и јачање институција Савезне државе.

- Добри резултати су проистекли из координације напора у областима спољне политике, одбране и безбједности. Успјешно спровођење договорених програма за синдикате осигурало је унифицирање законодавства Русије и Белорусије у најважнијим областима, створило основу за спровођење јединствене макроекономске и монетарне политике, као и за формирање заједничког социјално-економског пространства - наводе се речи Путина на сајту предсједника Белорусије.

Руски лидер је навео да је нови комплекс мера за интеграционе процесе у Савезној држави у складу је са јачањем стабилности у Евроазији.

Лукашенко је истакао да је искуство које су Москва и Минск стекли за четвртину вијека омогућило ефикасно реаговање на изазове и пријетње.

- Увјерен сам да богата билатерална агенда отвара нове перспективе за дугорочну узајамну сарадњу, продубљујући бјелоруско-руске кооперативне везе, које су усмјерене на повећање благостања грађана Бјелорусије и Русије - додао је бјелоруски предсједник.

Пратите нас и путем Вибера