Украјина

Руси мељу америчке тенкове: Познато колико их је до сада уништено

  • Извор: Индекс
  • 25.05.2024. 20:26

Сједињене Америчке Државе Украјини су послале 31 тенк М-1А1 Абрамс. Они опремају један батаљон у 47. механизованој бригади украјинске војске, која се борила у западно од рушевина Авдијевке.

У неколико мјесеци тешких борби, 47. механизована бригада изгубила је чак осам М-1 тенкова тешких 69 тона за четири особе.

Углавном од стране руских беспилотних летјелица. Бригада коначно предузима нешто у вези са својим проблемом с беспилотним летјелицама: додаје кавезни оклоп који може помоћи да детонира надолазеће експлозивне беспилотне летјелице на сигурној удаљености. Фотографија која се у петак појавила на интернету приказује додатни оклоп на најмање једном украјинском М-1.

Спектакл на улицама Бањалуке: Карневал одушевио грађане

Спектакл на улицама Бањалуке: Карневал одушевио грађане

Губици око Авдијевке присилили су бригаду да повуче своје неуништене тенкове крајем априла, тврдио је тада "АП", цитирајући — између осталог — Адмирала морнарице Кристофера Грејдија, потпредсједника Здруженог штаба америчких снага. Али један украјински члан посаде М-1 рекао је за "Арми ТВ" канал украјинске војске двије седмице касније да то није истина.

“То је хрпа лажи“, рекао је тенкиста.

"Ситуација је јако тешка"

Умјесто тога, 47. механизована бригада пази како распоређује своје неоштећене М-1, објаснио је.

“Ситуација је јако тешка, јер су Руси надмоћни што се тиче људства, опреме и свега, па морамо прилагодити наше дјеловање. 47. механизована бригада шаље М-1 само када постоји прилика да се 'изађе и униште противничка возила'", рекао је.

Импликација је да М-1 не сједе у неком складишту међу крајњим рововима, чекајући да Руси нападну, него они творе неку врсту реакцијских снага које обично чекају иза линије фронта.

Нове информације о Кејт Мидлтон су забринуле јавност

Нове информације о Кејт Мидлтон су забринуле јавност

Украјински тенкиста је признао да би бригада могла другачије распоредити М-1 када би били боље заштићени од руских експлозивних беспилотних летјелица – нешто што се коначно догађа, ако је та једна примјена оклопа против дронова икакав показатељ.

Али локално инсталирани кавезни оклоп није био једина опција. Постојала је и америчка опција по наруџби. Док украјински М-1А1 носе стандардне реактивне оклопне плочице М-19 Абрамс дуж својих иначе слабо заштићених трупова, они не носе реактивни оклоп на својим куполама.

Реактивни оклоп садржи мале експлозивне плоче које приликом ударца експлодирају према вани, дјелимично одбијајући надолазећу муницију.

"Ми као посада и као јединица уопште жељели бисмо од наших америчких партнера да нам осигурају динамички оклоп”, рекао је тенкиста.

"Тако да имамо заштићене не само бокове, већ и куполу", објаснио је.

Војска САД-а ријешила је овај проблем са својим најновијим М-1А2 додавањем додатног “пасивног” – то јест, нереактивног – оклопа на њихове куполе. Али овај оклоп вјероватно укључује осиромашени уранијум, који Сједињене Државе не извозе, као питање политике. Прије слања М-1А1 у Украјину, Пентагон је платио извођачима да отворе куполе тенкова, уклоне уранијум и замијене га волфрамом.

Сарајевска инфлуенсерка није гадљива на српске паре, а вријеђа Србе

Сарајевска инфлуенсерка није гадљива на српске паре, а вријеђа Србе

Није немогуће објесити Абрамс Риактив Армор Тиле (АРАТ) оклоп на Абрамсову куполу. Компанија са сједиштем у Калифорнији, који производи АРАТ, изричито га је описала као “оклоп трупа, ивица или куполе”.

Али он се причвршћују на носаче које произвођач тенкова монтира на М-1. Нејасно је шта би било потребно извођачима да модификују преживјеле украјинске Абрамсе с носачима, а Пентагону да испоруче комплете реактивног оклопа.

У најмању руку, требало би времена – можда би трајало мјесецима. А 47. механизована бригада сигурно не може тако дуго да штеди своје тенкове. Бригада се очигледно уморила од тражења и чекања – и умјесто тога заварила је кавезне оклопе, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.