Амерички медији јавља

Ројтерс: Пентагон водио тајну антиваксерску кампању како би поткопао Кину

  • Извор: Агенције
  • 17.06.2024. 14:52

Према истрази Ројтерса, америчка војска је на врхунцу пандемије вируса корона покренула тајну кампању како би се супротставила ономе што је сматрала растућим утицајем Кине на Филипинима - мјесту које је посебно тешко било погођено смртоносним вирусом. Циљ кампање је наводно био да се међу становништвом посије сумња у безбједност и ефикасност вакцина и друге помоћи коју је испоручивала Кина.

Како пише Ројтерс, кампања која је проведена путем лажних налога на интернету прерасла је у кампању против самих вакцина. Објаве на друштвеним мрежама осуђују квалитет маски за лице, комплета за тестирање и прве вакцине која је постала доступна на Филипинима, Синовак.

Ројтерс је идентификовао најмање 300 налога на X, некадашњем Твитеру, који се поклапају са описима бивших америчких војних званичника упознатих са операцијом на Филипинима. Готово сви су креирани у љето 2020. и усредсређени су на хештаг #Chinaangvirus.

Ројтерс цитира оно што наводи да је један типичан примјер такве објаве из 2020. године: "COVID је дошао из Кине, а вакцина је такође дошла из Кине, не вјерујте Кини!" – ријечи су биле поред фотографије шприца на кинеској застави и растућег графикона инфекција.

Након што је Ројтерс питао X за налоге, компанија друштвених медија је уклонила профиле, утврдивши да су дио координисане бот кампање засноване на обрасцима активности и интерним подацима.

Тврдње да вакцина има свињски желатин како би муслимани одбили да је приме

Овај медиј наводи да су напори америчке војске против вакцина почели у прољеће 2020. и проширили се изван југоисточне Азије прије него што су прекинути средином 2021. Прилагођавајући пропагандну кампању локалној публици широм Централне Азије и Блиског истока, Пентагон је користио комбинацију лажних налога на друштвеним мрежама на више платформи како би ширио страх од кинеских вакцина међу муслиманима у вријеме када је вирус убијао десетине хиљада људи сваки дан.

Кључни дио стратегије је наводно био појачати спорну тврдњу да се, будући да вакцине понекад садрже свињски желатин, кинеска ињекција може сматрати забрањеном за муслимане.

Војни програм је наводно започео за вријеме владавине бившег предсједника Доналда Трампа и настављен мјесецима након што је предсједништво преузео Џо Бајден, чак и након што су узнемирени руководиоци друштвених медија упозорили нову администрацију да је Пентагон ширио дезинформације о Ковиду. Бајденова Бијела кућа је у прољеће 2021. издала уредбу којом се забрањују овакве активности, а Пентагон је покренуо интерну ревизију.

Америчкој војсци забрањено је да шири пропаганду међу Американцима, а Ројтерс није нашао никакве доказе да је то учињено у оквиру операције утицаја Пентагона.

Портпароли Трампа и Бајдена нису одговорили на захтјеве за коментаром о тајном програму.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?