Odluka suda u Berlinu

Rastu tenzije Rusije i Njemačke poslije presude za smrt Čečena

  • Извор: Б92
  • 15.12.2021. 13:33

Sud u Berlinu osudio je ruskog državljanina za ubistvo Čečena u Berlinu prije dvije godine, navodeći u presudi da je taj zločin izvršio po nalogu ruske vlade.

Regionalni sud u Berlinu je saopštio da su ruske bezbjednosne službe dale 56-godišnjem Vadimu Krasikovu lažni identitet, lažni pasoš i sredstva za izvršenje napada u avgustu 2019. godine, prenosi agencija AP.

Sud je Krasikova proglasio krivim za ubistvo i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Sudije su u obrazoloženju presude navele da Krasikov snosi "posebno tešku odgovornost" za ubistvo, što znači da neće imati pravo na automatski uslovni otpust nakon 15 godina, što je uobičajeno u Njemačkoj.

Zvanični Kremlj je tvrdnje o umiješanosti Rusije u ubistvo u Berlinu nazvao "apsolutno neosnovanim". Ubistvo Zelimhana "Tornike" Hangošvilija (40), gruzijskog državljanina čečenske nacionalnosti u avgustu 2019. godine, izazvalo je gnev u Njemačkoj i podstaklo diplomatske tenzije između Rusije i Nemačke. To je podstaklo njemačku vladu da protjera dvoje ruskih diplomata i recipročan odgovor Moskve.