Ministar objasnio razlog

Rastu tenzije: Poljska gomila vojsku na granici s Bjelorusijom!

  • 12.08.2023. 20:17

Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak izjavio je danas da je Varšava povećala broj vojnika koji štite granicu sa Bjelorusijom kao "sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija" Minska.

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Bjelorusijom, prenio je AP.

Rekao je da je povećano vojno prisustvo samo potez odvraćanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva.

- Nema sumnje da bjeloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju - rekao je Blaščak.

Dva bjeloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namjernom provokacijom.

Blaščak je ove sedmice rekao da će do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Bjelorusijom, pored uobičajene granične straže. 

Poljska je takođe zabrinuta zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije "Vagner" u Bjelorusiji i zbog migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Bjelorusije, prenosi američka agencija.

Poljska i druge zemlje duž istočnog krila NATO-a optužile su bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je doveo migrante na granicu kao dio "hibridnog ratovanja" čiji je cilj stvaranje nestabilnosti na Zapadu.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: