Предсједник Русије

Путин: Русија ће досљедно бранити истину о Другом свјетском рату

  • Извор: Агенције
  • 24.10.2023. 22:39

Русија ће досљедно бранити истину о Другом свјетском рату и доприносу СССР-а поразу нацистичке Њемачке, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

Путин је у телеграму прочитаном на форуму "Без застаре" у Калињинграду истакао да се данас може видјети да директно фалсификовање историје, ослобађање од кривице нацистичких злочинаца и њихових саучесника, може довести до деструктивних посљедица за милионе људи.

Он је истакао да управо због морају да бране истину о Великом отаџбинском рату и одупру се било каквим покушајима да се ревидира руски допринос великој побједи.

Предсједник је похвалио учеснике форума што су се посветили очувању историјског сјећања Русије и радили на откривању повјерљивих архивских докумената и судских одлука које су расвијетлеле злочине нациста над цивилним становништвом током Другог свјетског рата.

Руски истражни комитет саопштио је недавно да је открио документе који доказују да је Јарослав Хунка, нацистички ветеран који је прошлог мјесеца уз овације поздрављен у канадском парламенту као "херој" и "бранилац Украјине", учествовао у етничком чишћењу док је служио као добровољац у 14. Вафен СС гренадирској дивизији током Другог свјетског рата.

Истражни комитет је у саопштењу навео да је Главно истражно одјељење у Државном архиву Русије пронашло доказе да су између 23. и 28. фебруара 1944. године Хунка и други припадници СС дивизије "Галиција" убили чак 500 грађана СССР-а, укључујући Јевреје и Пољаке, у селу Гути Пењатскаја у Лавовској области.

Истражитељи су констатовали да су жртве стријељане или живе спаљене у стамбеним зградама, као и у црквама.

Хунка /98/, сада држављанин Канаде оптужен је за геноцид. Међутим, руске власти још треба да одлуче да ли ће га ставити на међународну потјерницу и ухапсити у одсуству.

Отава се у међувремену извинила због одавања почасти нацистичком ветерану током посјете украјинског предсједника Владимира Зеленског, подсјећа "Раша тудеј".

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.