Predsjednik Rusije

Putin poručio Finskoj: To bi bila greška

  • Izvor: B92
  • 14.05.2022. 19:34

Nastavak planova Finske za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO mogao bi negativno uticati na odnos između Rusije i Finske.

Na to je svog kolegu Saulija Ninista upozorio ruski predsednik Vladimir Putin.

U saopštenju Kremlja navodi se da je Putin rekao da bi odustajanje Finske "od svoje tradicionalne politike vojne neutralnosti bila greška jer ne postoje prijetnje po bezbjednost Finske".

"Ovakva promjena spoljne politike zemlje mogla bi negativno da utiče na rusko-finske odnose, koji su se godinama gradili u duhu dobrosusjedstva i partnerstva i bili na obostranu korist", rekao je on.

Ninisto je ranije telefonom rekao Putinu da će ta vojno nesvrstana nordijska zemlja, koja ima složenu istoriju sa svojim susjedom, u narednim danima "odlučiti da podnese zahtjev za članstvo u NATO".

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, dvojica lidera su razgovarala i o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, kao i o mogućnosti postizanja političkog rješenja o tome.

Putin je rekao da su pregovori Moskve i Kijeva obustavljeni zbog "nezainteresovanosti Ukrajine za ozbiljan i konstruktivan dijalog".

Ninisto i premijerka Sana Marin u četvrtak su zajedno podržali kandidaturu Finske za NATO i preporučili da ta zemlja "mora bez odlaganja da podnese zahtjev za članstvo u NATO" kako bi garantovala bezbjednost tokom vojnih manevara Rusije u Ukrajini.

Zvanično saopštenje Ninista i Marina o namjeri Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u očekuje se sutra.