Postigli dogovor

Putin i Lukašenko udružuju vojske

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2022. 20:47

Vladimir Putin, ruski predsjednik, i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko dogovorili su se da rasporede zajedničke trupe. Istovremeno, Kijev i još nekoliko gradova danas su bili pod raketnim napadom.

Kako navodi ruski "Kommersant", Lukašenko je na sastanku s vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima rekao da su ga nezvaničnim kanalima upozorili na udar na Bjelorusiju s teritorije Ukrajine, koji, kako tvrdi, planira NATO.

Zbog toga se, prema njegovim riječima, s Putinom dogovorio o razmještanju zajedničke regionalne grupe trupa.

"Formiranje ove grupe je počelo. Dobio sam naređenje da počnemo da formiramo ovu grupu", rekao je Lukašenko.

Smatra da lideri NATO-a i pojedinih evropskih zemalja razmatraju opcije za napad na Bjelorusiju, čak do nuklearnog napada.

"Glavni cilj, koji se nije promijenio od početka, jeste da nas uvuku u rat i završe i s Rusijom i s Bjelorusijom zajedno", rekao je Lukašenko.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su juče da je Rusija izvela raketne napade na Kijev i još nekoliko ukrajinskih gradova. Danas popodne su saopštili da je identifikovano najmanje 10 žrtava napada, dok je 60 ranjeno, prenio je Reuters.

Putin je izjavio da je Ukrajina izvela terorističke napad protiv Rusije, među kojima je i napad na Krimski most, i obećao da će reagovati žestoko ako se oni nastave.

Dodao je da je eksplozija na Krimskom mostu djelo terorizma za koje je odgovorna Ukrajina.

"Cilj ovog terorističkog čina je uništavanje ruske infrastrukture od ključnog značaja", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da je Moskva pokrenula raketne napade dugog dometa na energetsku, vojnu i komunikacionu infrastrukturu Ukrajine, prenio je TASS.

Dodao je da će Rusija oštro odgovoriti na sve dalje napade Ukrajine.

"Ukoliko se pokušaji terorističkih akata nastave na našoj teritoriji, odgovori Rusije će biti žestok i po svojim razmjerama odgovarati nivou prijetnji stvorenih po Rusku Federaciju. U to niko ne bi trebalo da sumnja", rekao je Putin.

Eksplozije su prijavljene i u drugim gradovima na zapadu Ukrajine, uključujući Ternopilj i Lavov.

U Kijevu je obustavljen rad podzemne željeznice, gdje su hiljade mještana potražile zaklon. Vazdušna uzbuna bila je danas proglašena širom Ukrajine.

U današnjem raketiranju pogođeno je i Odjeljenje za izdavanje viza Konzulata Njemačke u glavnom gradu Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke potvrdilo je oštećenje na zgradi u kojem se nalazi Odjeljenje za vize i dodalo da u niko ne radi u toj zgradi od početka rata u Ukrajini.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, saopštio je da su jučerašnji napadi na Kijev dio onoga što Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, prenijele su RIA Novosti.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, apelovao je na građane da ne napuštaju skloništa, nakon što su u mnogim ukrajinskim gradovima odjeknule eksplozije.

"Rusija pokušava da uništi Ukrajinu i zbriše je sa lica zemlje", rekao je Zelenski. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.