Руски предсједник

Путин говорио о Југославији и Србима: То је наш близак народ

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2024. 07:24

Руски предсједник Владимир Путин у великом разговору са америчком новинаром Карлсоном Такером говорио је о несигурним односима Русије и Америке, као и питању Југославије.

Он је подсјетио на тренутак распада Совјетског савеза и одлазак Бориса Јељцина у амерички Конгрес гдје је дочекан аплаузом. Ту је, истиче Путин, Русија тражила да буде прихваћена у "западној цивилизацији" и чак својевољно прихватила да дође до распада Совјетског савеза.

"Прије тога, Јељцин је ишао у Америку. Причао је пред Конгресом, све што је рекао био је сигнал. Сјећате ли се развоја у Југославији, када је Јељцин дочекиван аплаузима? Чим је дошло до сукоба у Југославији, подигао је глас подршке Србима јер ми нисмо могли подићи глас за Србе у њихову одбрану. Разумијем да је ту било комплексних процеса. Али Русија није могла да не стане у одбрану Срба. Срби су наш близак народ, преко културе и православља. Тај народ је пропатио много генерацијама. Шта је важно? Јељцин је дао своју подршку. Је ли то Америка урадила у кршењу међународног права у УН-а када су бомбардовали Београд?", рекао је Путин.

Путин: Постоји један сценарио да Русија нападне Пољску

Путин: Постоји један сценарио да Русија нападне Пољску

Он је поручио да када је Русија упутила протест, међународно право и Повеље УН-а постале су предмет расправе. Тада је Борис Јељцин увучен у блато и оптужен за проблеме са алкохолом, али је схватио праве намјере запада.

Путин је напоменуо да је Русија пристала на распад СССР-а јер је вјеровала у фундаменталне везе са Украјином. Од заједничке историје, преко економије, до будућности.

"Русија је проактивно пристала на распад Совјетског савеза и вјеровала да ће то бити схваћено од 'цивилизованог запада' као позив на сарадњу", рекао је Путин.

Међутим, то се није догодило. НАТО је наставио са таласом ширења, а Путин истиче да је запад преварио Русију.

Пратите нас и путем Вибера