Усвојен раније ове године

Први пут у историји Израела: Врховни суд поништио закон

  • Извор: Блиц
  • 01.01.2024. 19:35

У монументалној, веома контроверзној одлуци, Високи суд правде поништава закон усвојен раније ове године који је ограничио судски надзор над владом Израела, поништавајући први пут у историји Израела елемент једног од његових уставних основних закона.

Суд се подијелио скоро по средини због веома спорног закона, који је елиминисао судску употребу стандарда "разумности" – јединог значајног закона из владиног програма ревизије правосуђа који је до сада усвојен. Осам судија гласа за поништавање закона, док седам гласа за његово потврђивање. Пресудом је у правном преседану утврђена тврдња Вишег суда да он, у ограниченим околностима, има право да поништи основне законе, иако су они основ надлежности свих државних институција, укључујући и суд. Дванаест од 15 судија слаже се да суд има овлашћење да поништи основне законе.

Закон о разумности, усвојен још у јулу као амандман на Основни закон — Правосуђе забрањује свим судовима, укључујући и Виши суд, да разматрају и доносе одлуке против владиних и министарских одлука на основу судских стандарда разумности.

Реакција Нетанјахуа?

Подносиоци петиције против закона, као и државни тужилац Гали Бахарав Миара, тврдили су да су уклоњене кључне заштитне ограде које штите израелску демократију и да стога треба да буду оборене, док је влада тврдила да је стандард дао суду сувише широк опсег да интервенише у политичке одлуке које би требало да буду у надлежности само владе, и да суд уопште није имао овлашћења да поништи основне законе.

Прије 7. октобра, неки министри у влади и коалициони посланици навели су да можда неће поштовати одлуку о поништавању закона, што би довело до тешке уставне кризе. Међутим, рат који је у току против Хамаса и Хезболаха може ублажити такве реакције.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху се још увијек није огласио поводом ове одлуке суда.

Либералне судије, укључујући вршиоца дужности предсједника Врховног суда Узија Вогелмана, изразили су дубоку забринутост током септембарске расправе о закону да је њиме поништено све ефективне судске ревизије владиних и министарских одлука. Конзервативне судије попут Дејвида Минца и Ноама Солберга, међутим, сматрају да у уставној структури Израела нема оправдања да Високи суд укине основне законе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.