Борба за формирање нове владе

Протест у Паризу, траже оставку Макрона

  • Извор: СРНА
  • 31.08.2024. 21:25

Неколико стотина људи одржало је протест у Паризу на позив партије Патриоте захтијевајући оставку француског предсједника Емануела Макрона усред борби за формирање нове владе послије јулских ванредних избора у земљи, јавља РИА Новости.

Учесници демонстрација су за РИА Новости рекли да је Макрон прекршио Устав непризнавањем изборних резултата и да не води рачуна о мишљењу народа.

Демонстранти наводе да је иницијатива 58 посланика довољна да се покрене процес опозива француског предсједника по члану француског Устава који предвиђа могућност смјене предсједника са функције ако прекрши своје дужности.

Људи су се окупили на тргу Данфер-Рошеро у француској пријестоници, узвикујући "Макрон да поднесе оставку!", "Макрон, одлази!", "Макрон, готови сте: Французи су изашли на улице!"

Бројни учесници протеста изјаснили су се у прилог слободи говора у Француској након недавног хапшења оснивача "Телеграма" Павела Дурова у Француској.

"Ово хапшење је нечувено. Француска се увијек залагала за слободе и људска права, а какву слику о себи данас стварамо?" рекао је један од демонстраната.

На крају митинга лидер Патриота Флоријан Филипо традиционално је поцијепао заставу ЕУ, позивајући Француску да напусти ЕУ и НАТО.

"Желимо мир, а не рат, желимо праведну, просперитетну и слободну Француску. Макрон, који се игра рата са Русијом, који пријети, који је потиснуо покрет `Жутих прслука`, осиромашио француске грађане, који нас је учинио зависне од ЕУ и НАТО, мора да поднесе оставку!" рекао је Филипо.

Макронов опозив раније данас покренула је љевичарска партија Непокорена Француска након што је одбио кандидатуру Луси Касте из Новог народног фронта за премијера.

Макрон је прошле седмице разговарао са парламентарним фракцијама и лидерима партија како би се позабавио питањем формирања нове владе, што је процес компликован јулским изборима на којима ниједна странка није обезбиједила апсолутну већину.

Макрон је искључио коалицију Нови народни фронт, која је освојила 182 од 577 мјеста у француском парламенту, из формирања владе, наводећи као разлог институционалну стабилност.

Пратите нас и путем Вибера