ВИДЕО

Пропагандна пјесма о Ким Џонг Уну постала ТикТок хит

  • Извор: Агенције
  • 04.05.2024. 18:50

Пропагандна пјесма "Friendly Father" (Пријатељски отац) која велича сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна, постала је ТикТок хит.

Ова пјесма је прије двије недјеље објављена на националној телевизији Сјеверне Кореје, а један дио гласи: "Хајде да пјевамо о Ким Џонг Уну, великом вођи. Похвалимо се Ким Џонг Уном, нашим пријатељским оцем".

ТикТокери који шире овај звук друштвеном мрежом кажу да "заслужује Греми", и да је "тако дистопијска на најзанимљивији начин". 

Посљедња у низу пропагандних поп пјесама које је произвела ова комунистичка држава у посљедњих 50 година је живахног темпа и пјевљива, не разликујући се много од западних поп хитова, преноси "Би Би Си".


Жене луде за мушкарцима који имају ових пет карактеристика

Жене луде за мушкарцима који имају ових пет карактеристика

Међутим, постоји одређени призвук из совјетског доба који припадници генерације З описују га као "Аба-кодед", референцу на шведски бенд, тврди Питер Муди, аналитичар са Универзитета Кореја.

"То је оптимистично, не може бити привлачније, а богат сет секвенци које звуче као оркестар не би могао бити истакнутији", каже он.

"Мелодије морају бити једноставне, приступачне, нешто што људи могу лако да покупе. Такође треба да буду постављене на вокалном опсегу гдје их већина људи може пјевати. Маса не може да прати вокалну гимнастику, па заборавите на рифове са више октава", каже Александра Леонзини, научница са Универзитета Кембриџ која истражује сјевернокорејску музику.

Како је додала, у Сјеверној Кореји постоји нулта толеранција за креативну или умјетничку слободу и противзаконито је да музичари, сликари и писци производе дјела само зарад умјетности.

"Сва умјетничка продукција у Сјеверној Кореји мора да служи класном образовању грађана и да их образује зашто треба да осјећају захвалност и лојалност партији", додаје Леонзини.


Ово је пропаст: Паника међу становницима хрватске хит дестинације

Ово је пропаст: Паника међу становницима хрватске хит дестинације

Влада Сјеверне Кореје вјерује у "теорију сјемена", гдје свако дјело мора да садржи "идеолошко сјеме", односно поруку која се масовно шири кроз умјетност, истиче она.

Јачање имиџа вође

"Пријатељски отац" није прва пјесма посвећена Киму, али одступа у језику и рјечнику  који се користи. О лидеру Сјеверне Кореје се говори као о "оцу" и "великом" - термини који су раније били резервисани за првог лидера Сјеверне Кореје, његовог дједа Ким Ил Сунга.

Ким је назван "великим насљедником" када је преузео власт 2012. након што је његов отац Ким Џонг Ил преминуо.

Међутим, више од деценију касније, аналитичари сматрају да би то могао бити знак да он јача свој имиџ "врховног вође Сјеверне Кореје", преноси британски јавни сервис.

Недавно је такође замијенио текст у другој пропагандној пјесми, замијенивши "наш отац Ким Ил Сунг" у "наш отац Ким Џонг Ун".

У међувремену на ТикТок-у, корисници кажу да не могу да престану да слушају пјесму: на путу до посла, у теретани, док раде домаћи. Други су носталгични, подсјећају их на старије шпанске и француске поп или источноевропске стилове, кажу.

Фанови сјевернокорејске музике препоручују друге велике хитове.

"Сјеверна Кореја има пјесму која се зове Потато Прајд, која говори о томе колико је кромпир свестран и користан, ако је неко заинтересован", сугерише један ТикТокер.

За многе америчке кориснике, није се изгубила иронија да је комунистичка пјесма постала вирална у апликацији у кинеском власништву, док амерички законодавци покушавају да је забране, пише "Би Би Си".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.