Сумња се да је опасан

Познати лијек под истрагом, неке земље га већ повукле

  • Извор: Агенције
  • 17.06.2024. 09:54

Европска агенција за лијекове (ЕМА) потврдила је да истражује лијек против болова метамизол.

Сумњају како је повезан са случајевима који су довели до смрти пацијената и стања у којем су бијела крвна зрнца озбиљно ослабљена.

Обсервер је прошлог новембра открио да је група пацијената у Шпанији покренула правни поступак против своје владе. Тврде да нису заштитили људе од нуспојава лијека.

Тадић поново одговорио Пиксију

Тадић поново одговорио Пиксију

Лијек, који се у Шпанији продаје под марком Нолотил, већ је забрањен у неколико земаља, укључујући Уједињено Краљевство.

ЕМА је рекла да постоји "забринутост да мјере које се проводе за смањење познатог ризика од агранулоцитозе можда неће бити довољно ефикасне".

Ревизију ЕМА затражила је финска агенција за лијекове након недавних случајева агранулоцитозе. Фирма која продаје метамизол у Финској затражила је повлачење дозволе за тржиште из сигурносних разлога, рекла је ЕМА.

Бећировић обрукао БиХ за све паре: Слагао да се обратио на Самиту у Швајцарској

Бећировић обрукао БиХ за све паре: Слагао да се обратио на Самиту у Швајцарској

Регулатор је рекао:

"ЕМА-ин Одбор за сигурност сада ће прегледати ризик од агранулоцитозе за све лијекове који садрже метамизол одобрене у ЕУ".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.